Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Braća De Žon u Beogradu 1888.

Otvaranje: četvrtak, 6. mart u 18 sati, Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg Republike 5/I izložba fotografija "Braća De Žon u Beogradu 1888".


 


Izložba fotografija i knjiga BRAĆA DE ŽON U BEOGRADU 1888. plod su višegodišnjeg rada prof. Čedomira Vasića na identifikaciji i tumačenju snimaka koje su švajcarski fotografi okupljeni u ateljeu „Braća de Žon“ (de Jongh frères) iz Neija kod Pariza, napravili tokom boravka u Beogradu aprila / maja 1888. godine.

Na izložbi će biti izložene trideset i dve fotografije, koje se uglavnom nalaze po beogradskim javnim i privatnim zbirkama i koje prikazuju grupe ličnosti vezane za školske ustanove, vojne jedinice i ustanove, zatim žandarmeriju i policiju. Dva snimka prikazuju kralja Milana sa društvom i diplomatskim korom u igri kroketa.

Radovi braće De Žon predstavljaju dragoceni likovni i ikonografski izvor i prvorazredni istorijski dokument o vremenu i ličnostima koje su zauzimale ili će u kasnijim vremenima odigrati važnu ulogu u razvoju javnog i kulturnog života Srbije.

Braća de Žon su putujući i fotografišući po Evropi krajem 19. veka ostavila izuzetno svedočanstvo o predelima, arhitekturi sakralnih i industrijskih objekata, o različitim društvenim slojevima i grupama, od đaka i vojnika, preko radnika i gazda, sveštenika i plemstva, sve do Papskog i ruskog Carskog dvora. Njihov opus predstavlja nezaobilazan izvor za poznavanje epohe razvijenog kapitalizma i vodećih socijalnih snaga koje će obeležiti evropsku istoriju početkom 20. veka, ali njihov opus nije u literaturi šire obrađene, pa su ovo prva izložba i studija njima posvećene.





Utorak, 18. mart 2014.

18.00 – Predstavljanje knjige Čedomira Vasića, BRAĆA DE ŽON U BEOGRADU 1888.

Izdavač: Kulturni centar Beograda, 2014.

Govore: prof. dr Milanka Todić, Maja Nikolova, Miroslav Aleksandrić i autor

Moderatorka: Vesna Danilović, urednica izdanja

Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg Republike 5/I





Projekat su podržali Ambasada Švajcarske u Srbiji i FotoMuzej.



Zahvaljujemo na pomoći u realizaciji projekta sledećim institucijama i pojedincima:

Arhiv Jugoslavije, Biblioteka grada Beograda, FotoMuzej, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda, Muzej grada Novog Sada, Muzej primenjene umetnosti, Pedagoški muzej, Vojni muzej, Musée de l'Elysée, Lausanne, Musée historique de Vevey, Archives communales de Vevey, Alexandre Djurić, Milka Mitrović Matić, Predrag Petković, Miroslav Aleksandrić.


 



Datum objavljivanja: 03.03.2014.