Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Boško Petrović - slike

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak 11. jula 2011. godine u 19 časova biće otvorena izložba „Boško Petrović – slike“. Izložba obuhvata 24 slike iz kolekcije Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića iz Novog Sada a autorka izložbe je Nada Stanić, viši kustos.


 


Organizator izložbe je kustos Narodnog muzeja Zrenjanin mr Milan Grahovac. Izložba će biti otvorena do 3. avgusta 2011. godine.



Boško Petrović (Novi Sad, 1922 -Novi Sad, 1982 )

Studirao je na Akademijama likovnih umetnosti u Budimpešti i Beogradu. Od 1949. godine boravio je u Državnoj majstorskoj radionici Mila Milunovića. Iste godine je postao profesor škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Bio je jedan od osnivača umetničkih kolonija u Bačkoj Topoli i Ečki i član Grupe 57. Sa tkaljom Etelkom Tobolkom, 1961. godine, osnivao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija Atelje 61 na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1969. godine i iste godine počeo je da radi kao profesor u Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu. Njegova dela se čuvaju u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene likovne umetnosti, Muzeju Vojvodine i Poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Ateljeu 61 u Petrovaradinu, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu. Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi.



Deo teksta autorke izložbe: "Slikar i likovni pedagog Boško Petrović pripada posleratnoj generaciji umetnika koja se početkom pedesetih godina usprotivila dogmama socijalističkog realizma i krenula u potragu za novim, autentičnim slikarskim izrazom. Njegov kreativni angažman realizovao se u brojnim segmentima likovne umetnosti. Pored slikanja u ulju bavio se mozaikom, crtežom, akvarelom, temperom, kolažom, grafikom, a jedan je od retkih naših umetnika  koji je prokrčio put razvoju tapiserije i izborio se za njenu afirmaciju. Duboko vezan za "panonsku zemlju" i Novi Sad, gde je proveo najveći deo svog života, inspirisan ljudima i predelima koji ga okružuju izgradio je originalan slikarski izraz, a njegov nemirni umetnički duh ostavio je duboke tragove dugogodišnje delatnosti sa obeležjima više razvojnih faza kroz koje je prolazio.

...

Kao umetnik je prošao kroz sva iskušenja kroz koja je prolazilo savremeno likovno stvaralaštvo kod nas u drugoj polovini ХХ veka i reagovao adekvatnim angažmanima na izazove. Neumorno tražeći, Boško Petrović se menjao prolazeći kroz određene faze, koje su uvek bile odraz ličnog temperamenta što se manifestovalo kako kroz likovni rukopis tako i likovnu individualnost. Nadamo se da je ova izložba još jednom istakla neosporne vrednosti četiri decenije duge umetničke karijere i ukazala na snažnu slikarsku ličnost umetnika, te potvrdila originalnost i opravdanost njegovih nastojanja."

Nada Stanić, viši kustos



Portfolio Narodni muzej Zrenjanin



Datum objavljivanja: 04.07.2011.