Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bora Vitorac & Dragoljub Pavlov: Dei leči

U utorak, 2. marta u 20 časova u Kafe - galeriji Izba, Novi Sad, Železnička 4. otvar se izložba fotografija "Dei leči" Bore Vitorca i Dragoljuba Pavkova.


 


Otkriće arhivske foto-dokumentacije o ranim primerima prakse inicijalnog performansa, autora Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova, moguće je, u kontekstu razvoja umetničkih ideja šezdesetih i sedamdesetih godina u Novom

Sadu i Vojvodini, sagledati kao prvorazredni događaj.



Preko četrdeset crno-belih fotografija, nakon pola veka od nastanka, svedoče o postojanju višegodišnje prakse uličnih akcija, intervencija u urbanim i ruralnim prostorima, parateatra, režiranih i nerežiranih događaja, omaža poznatim umetničkim delima i autorima, začecima body-arta i hepeninga, na tragu izjednačavanja i spajanja života i umetnosti...



(Odlomak iz teksta Vujice Rešin Tucića "Inicijalni performans u Novom Sadu (1957-1965))





Bora Vitorac je rođen je u Novom Sadu (1940) i tu je proveo sav svoj vek. Samo je za vreme rata, kao dete, bio sklonjen u Gospođincima. Završio je gimnaziju i Poljoprivredni fakultet. U životu se bavio svim i svačim, ali slikanjem i pisanjem nikad profesionalno. Mnoge svoje radove je u međuvremenu zagubio i rasturio. Ipak je 2001. samostalno objavio knjige poezije "Letnjim putem".



Dragoljub Pavlov je rođen je 26. jula 1940. u Vilovu. U Novom Sadu je završio gimnaziju i Poljoprivredni fakultet. Objavio je knjige pesama "Čečilija" (1973), "Vršidba i gozba" (1999) i "Okretaljka za tango" (2005), "Dunavska" (2010).


 


 



Datum objavljivanja: 29.02.2016.