Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Boje se ne boje

Otvaranje izložbe radova mladih umetnika i umetnica iz Svratišta za decu koja žive i/ili rade na ulici, održava se u četvrtak, 15. septembra, u 17 časova, u Kulturnom centru Rex. Radovi koji će biti izloženi rezultat su dvogodišnjih kreativnih radionica organizovanih u Svratištu.






Kreativne radionice u Svratištu za decu koja žive i/ili rade na ulici traju od početka 2010 godine. Radionice su podržane od strane Save the children Norway, a organizuje ih Centar za integraciju mladih, organizacija koja o našim najmlađim i najugroženijim sugrađanima brine već 7 godina.

Mina Aleksić, akademska slikarka koja realizuje radionice, bavi se organizacijom i koordinacijom umetničkih radionica koje se oslanjaju na metode Art terapije sa ciljem pružanja psihosocijalne podrške subordinarnim kategorijama stanovništva, predsednica je umetničkog udruženja Prostor i studira Art terapiju u Rimu.



Kroz radionice je tokom dve godine prošlo 85 dece, uzrasta od 7 do 18 godina starosti.



Tokom prve godine programa, radionice su bile posvećene upoznavanju sa različitim likovnim tehnikama i pristupima umetničkom stvaralaštvu. Cilj većeg dela radionica tokom 2010. godine bio je rad na samopouzdanju, podsticanju osećaja lične vrednosti, pripadnosti grupi vršnjaka i Svratištu. Radilo se i na slobodnoj ekspresiji, podsticanju individualnog izraza i stila kod učesnika, ali i radu u grupi, saradnji, poštovanju različitosti, toleranciji, ali i relevantnim temama kao što je trgovina ljudima. Tako su se deca tokom 2010. kroz kreativan rad upoznala sa geografijom planete zemlje, a kao rezultat nastala je skulptura Zemaljske kugle napravljena od novina i lišća. Bilo je nekoliko radionica posvećenih upoznavanju sa raznim zemljama na kojima su deca dobila informacije vezane za rizike ilegalnih migracija. Takođe su putem kreativnog rada stekli realniju sliku o raznim zemljama i putovanjima u inostranstvo. Serija radionica bila je posvećena upoznavanju anatomije ljudskog tela; deca su stekla znanja o zdravlju, ljudskom telu, rizicima i prevenciji. Bilo je govora i o bolestima zavisnosti.

Što se tiče tehnika, tokom 2010. deca su crtala flomasterima, bojicama, upoznala su i tehnike pastela, tempere, a posebno su uživala na radionicama na kojima je rađeno u tehnici kolaža.



2011. godina bila je posvećena temama koje su direktnije povezane sa antitrafiking programom SCN-a. Neke od tema koje su obrađene bile su: nasilje, dan u životu deteta, safety box, šta je to rizik, zdravo/nezdravo, "real life story", socijalna mreža, moje okruženje, moja porodica, body mapping, I am, itd. Radionice su bile posvećene i kreativnim idejama vezanim za budućnost dece, njihovo dalje školovanje, razmišljanje o budućem pozivu, ali i radionice koje su se bavile porodicom, okruženjem, pitanjem poverenja, kao i njihovom budućnošću i odabirom budućeg zanimanja, ostavile su veoma pozitivan utisak na njih o čemu svedoče njihove izjave.



Na kraju ovog lepog druženja, deca zahvaljujući Centru za integraciju mladih, Save the children-u i Kulturnom centru REX imaju priliku da vide rezultat svog rada u jednom drugačijem kontekstu i okruženju, da shvate vrednost svog truda, nauče da cene uložen rad i svoje kreativne sposobnosti i prikažu svet iz svojih cipela.


 



Datum objavljivanja: 13.09.2011.