Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bojana Stamenković & Jelena Fuzinato

Autori: Bojana Stamenković i Jelena Fuzinato; Organizacija: nKA i DOB; "Može li žena stvoriti veliko delo?": Rad je izveden ušivanjem doniranih ličnih stvari žena u celinu velike površine. "Nepotrebno": Performans-dokumentacija u vidu fotografija, videa, instalacije.

 


"Može li žena stvoriti veliko delo?"

Rad se odvija u nekoliko faza. Prva se odnosi na socijalno angažovanu akciju u kojoj sakupljamo materijal za rad doniran od žena iz našeg okruženja. Na ovaj način iste uvodimo u svet drugačiji od njihove svakodnevice, otvaramo nove poglede i upoznajemo okolinu sa drugačijim načinima izražavanja.

U drugoj fazi sakupljene odevne predmete organizujemo u jednu celinu sa namerom da napravimo presek onoga što žena jeste kroz stvari koje koristi. Šivenjem jednog komada za drugi, sporim procesom sastavljenim iz sitnih delova stvaramo ogroman komad koji svojim gabaritom ostavlja utisak velikog i napornog rada, brojnosti sitnih koraka, repeticiji prodora igle kroz tkaninu. Pored izvesne simbolike koje su očigledne ovo delo se bavi i pitanjem korisnosti, smisla umetničkog delovanja i apsurda stvaranja.


"Nepotrebno"

Performans-dokumentacija u vidu fotografija, videa, instalacije…

Ova dokumentacija o izvedenom performansu svedoči o početku procesa . Performans je izveden u Berlinu, u trajanju od tri sata i samo je deo rada koji nastaje. Izvođen je u javnom prostoru, bez prekida kontinuiteta rada, sve do momenta dok nije zasmetao prolaznicima u njihovom kretanju u toj zoni.


Žene koje pletu u javnom prostoru simbolički nagoveštavaju njihovu nepotrebnost, ličnu, jer su dve umetnice u pokušaju da ostvare svoj životni rad na novom području, kao i nevidljivostženskog svakodnevnog delovanja uopšte. Izvođenje ovakvog delovanja javno govori o buntu ka pomenutim stavovima i potrebi da lično uradimo preokrete u sopstvenim životima, da nepripadnost u stranom društvu prevaziđemo, a samo osećanje da smo okarakterisane rodom i polom izdvojimo.




Zajednički rad Jelene Fuzinato i Bojane Stamenković rezultat je istomišljenosti dve umetnice i njihovih preklapanja u sopstvenom stvaranju. Udruživanje u radu je dovelo do analitičnog pristupa samog postojanja, identiteta i uloge žena. Dve umetnice bave se analizom ženskog (sopstvenog) položaja u savremenom društvu, stereotipom ženskog stvaralaštva, neprihvatanjem konvencija i uopštene slikežene. Ironično predstavljaju sopstveni identitet, koriste predmete i radnje koje simbolično prikazuju žensku pokornost. Kroz niz radova u više medija (crtež, slika, fotografija, video instalacija) ponavljaju se delovi pletiva, igala, modrica, šminke…svega onoga što čini život žene u našem društvu.


Grupa je nastala 2010. god. i do sada je izlagala samostalno:

"Potreba nepotrebnog", Galerija Savremene umetnosti Smederevo, 2012;

"Grupa Rouge", Galerija Dvorište, Pančevo, 2011;

"Svesna", Savremena Galerija, Zrenjanin, 2011;

Učešće u projektu San Sperate Pease Museo, Sardinija, Italija.


 


Datum objavljivanja: 27.04.2012.