Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bojan Radojčić: Trilogija o dečaku koji je...

U petak, 25. januara u 19. sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba crteža autora Bojana Radojčića, pod nazivom, "Trilogija o dečaku koji je ...".


 


U predgovoru kataloga izložbe Bojana Radojčića u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda istoričar umetnosti i kriticar Saša Janjić piše da je: "Priča o umetnosti jedna neprekidna pripovest o žrtvama koje se prinose, samožrtvovanju i odricanju zarad određenih ideja, lepote i želje da se nešto kaže, i na kraju krajeva nešto promeni. Još od antike filozofi i pisci ukazuju na to kako nema lepote bez patnje, niti uživanja bez velikog rada. Dualitet sveta u kome živimo prepoznat je veoma rano i na njegovim principima su izgrađeni čitavi filozofski i umetnički sistemi i koncepti. Jedan takav koncept beogradskoj publici predstavlja i Bojan Radojcic. Tri velika crteža, odnosno instalacije koje se sastoje od velikog broja crteža A4 formata urađenih običnom grafitnom olovkom, čine 3 monumentalne slike koje nose naziv Trilogija o decaku koji je... Svaka instalacija, odnosno crtež ima svoj naziv i svaka na svoj način, kako to sam umetnik kaže, obrađuje temu samožrtvovanja iz različitih perspektiva i ubeđenja, zarad ostvarivanja određenih ciljeva. Iako sva tri slučaja imaju različite motive i ciljeve, vezuje ih jedna činjenica, a to je da sva 3 dečaka podnoseći žrtvu, pokreću velike teme." Praveći komparaciju sa okruženjem u kome su radovi nastali autor teksta dalje primećuje da se "… Trilogija o dečaku Bojana Radojčića može posmatrati i kao paradigma situacije u kojoj se srpska umetnićka scena nalazi već dobrih dvadeset godina. Samožrtvovanje, istrajnost, samozadovoljnost i upornost pojedinih umetnika čini se da su karatkeristike celokupne scene. Svaku od pomenutih odlika poseduje bar neko ko je umetnost odabrao za svoj životni poziv. Međutim, uprkos svim očekivanjima i prognozama, uprkos potpunoj nezainteresovanosti politike i društva, umetnost opstaje. Cena koju plaćamo je velika ali izgleda da za to ne marimo. "



 

Bojan Radojčić je rođen 1981. u Šapcu. Diplomirao je 2004. godine na Akademiju lepih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Izlaže od 2009. i do sad je priredio oko 10 samostalnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kopenhagenu, Oslu i Zagrebu. Izlagao je i na brojnim grupnim izložbama u Srbiji, Norveškoj, Danskoj i Nemačkoj. Učestvovao je na izložbi finalista za nagradu "Dimitrije Bašičević -Mangelos" za nagradu za najboljeg mladog umetnika 2012. godine i na izložbi finalista za nagradu "Vladimir Veličkovic" 2011. godine. Dobitnik je Prve nagrade XV prolećnog anala, Likovne galerije, Doma kulture u Čačku 2011;  Prve nagrade Oktobarskog salona Narodnog muzeja u Šapcu 2010, Nagrade Oktobarskog salona u Šapcu i  Nagrade Galerije "SKC" na Međunarodnom sajmu stripa, Beograd, 2009. Radovi mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u privatnim kolekcijama u Danskoj i Norveškoj. Član je ULUS-a od 2009. godine. Živi i radi u Beogradu.



www.bojanson.blogspot.com


 



Datum objavljivanja: 23.01.2013.