Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bogujevci / Vizuelna istorija

Kulturni centar Beograda i fondacija Hartefakt pozivaju na otvaranje izložbe “Bogujevci // Vizuelna istorija” u sredu, 18. decembra, 2013. godine u 18 časova u galeriji “Podroom”, Trg Republike 5.


 


BOGUJEVCI // VIZUELNA ISTORIJA



OMAŽ SVIM PORODICAMA I ŽRTVAMA RATA



Umetnici: Saranda Bogujevci, Jehona Bogujevci i Fatos Bogujevci



Kustos: Džejms Valmsli



Ova izložba se u formi umetničke instalacije bavi jednim konkretnim zločinom počinjenim od strane jedinice “Škorpioni” nad članovima porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine. Tada je četrnaest članova porodica Bogujevci i Durići streljano, dok je petoro dece preživelo, a među njima i Saranda (13), Jehona (11) i Fatos Bogujevci (12). Njih troje su jula 2003. godine svedočili pred Većem za ratne zločine u Beogradu, u postupku protiv nekadašnjeg člana jedinice „Škorpioni“ Saše Cvjetana. U julu 2005. godine, Cvjetan je osuđen na zatvorsku kaznu od dvadeset godina. U septembru 2003. godine, preživeli čanovi porodice Bogujevci su u Kanadi započeli kampanju za privođenje pravdi još jednog počinioca zločina, Dejana Demirovića. Demirović je izručen Srbiji i suđeno mu je u Beogradu u decembru 2008. godine sa još četvoricom optuženih, uz ponovno svedočenje preživelih članova porodice Bogujevci. U zamenu za povlačenje optužnice, Demirović je postao svedok-saradnik, a ostala četvorica su 2009. godine osuđena na po dvadeset godina zatvora.



Izložba “Bogujevci // Vizuelna istorija” se sastoji od rekonstrukcije dnevnog boravka u kući porodice Bogujevci, bolničke sobe u kojoj su nakon zločina ležali i sudnice u kojoj su svedočili protiv pripadnika „Škorpiona“, kroz koju autori prenose svoju ličnu ispovest o tome šta su preživeli. Kroz multimedijalnu tehniku predstavljen je rezultat desetogodišnjeg rada troje umetnika, koji je zamišljen kao posveta i omaž svim nevinim žrtvama ratova i dokaz da pravda može biti zadovoljena.


 



Datum objavljivanja: 17.12.2013.