Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bogdan Maksimović: Izvan fokusa

U Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12., u periodu od 5. do 15. februara, 2013. godine, održaće se samostalna izložba crteža na kockama autora Bogdana Maksimovića, pod nazivom, "Izvan fokusa".


 

Izvan fokusa - izložba portreta Bogdana Bo Mak Maksimovića



Ko smo mi? Da li smo onakvi kakvi mislimo da jesmo, ili smo onakvi kakvim nas drugi vide? Da li je odraz u ogledalu naš pravi lik, ili postoji neki objektivniji izgled?



Beograd, 30 januar 2013. - Preispitivanje sebe i predstavljanje svoje ličnosti, tema je izložbe "Izvan fokusa" Bogdana Bo Mak Maksimovića, koja će za posetioce biti otvorena od petog do petnaestog februara u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu. Pronalaženje mesta gde se sukobljavaju naše predstave o sebi i viđenje nas od strane drugih, ima za cilj da nas natera da prepoznamo šta se na tim mestima nalazi izvan fokusa.



Ovoj temi i pitanjima autor pristupa koristeći dupli portret, predstavljajući modele anfas i iz profila. Model okrenut ka nama je postavljen ispred i bliži nam je, dok je model iz profila njegov odraz u ogledalu. Međutim, tamo gde se očekuje da model anfas bude jasan, on je često nedovršen i mutan. S druge strane, model iz profila iako u drugom planu, izoštreniji je i detaljniji. Autor ovo čini namerno, kako bi prikazujući likove suprotno od očekivanog, ilustrovao pitanja kojima se bavi. Prednji modeli stoga deluju izolovano i izopšteno iz okruženja, dok su zadnji zarobljeni u ramu ogledala.



Za tehniku Bo Mak je izabrao pastel na papiru, koji mu omogućava da postigne mirnoću kroz blage prelaze i meke kontraste. Crtajući prstima, autor je dolazio u neposrednu vezu sa svojim radovima, dokazujući da je lično preispitivanje jedan intiman i tanan proces.



O autoru izložbe: Bogdan Bo Mak Maksimović, rođen je i školovao se u Beogradu. Posle završene druge godine studija ilustracije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nastavlja studije ilustracije na Fakultetu umetnosti u Utrehtu 2001. godine. Po diplomiranju bavi se ilustracijom i dizajnom. Poseduje šestogodišnje iskustvo dizajnera u agencijama Cobo&associates i No Ordinary Agency. Izložbe: Majska izložba ULUPUDS-a 2012. (Nagrađen plaketom za rad "Under Pressure"); grupna izložba "1+1", galerija Singidunum Beograd 2012; grupna izložba "Herbarium Acutulus", Smartgallery, Utreht (Holandija) 2012; samostalna izložba "Stihovi i duhovi", Supermarket concept store, Beograd 2011; Izložbe ilustracije 46. Zlatno pero Beograda 2011. godine, 45. Zlatno pero Beograda 2009. godine i 44. Zlatno pero Beograda 2007. godine; grupna izložba "Fotokabina", Beogradska nedelja dizajna 2009; 39. Majska izložba ULUPUDS-a 2007. godine i 3. 4. i 8. Međunarodni salon stripa, Beograd.


 


 



Datum objavljivanja: 31.01.2013.