Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Blow up - Karnevalizacija Marije Đurić

U utorak, 18. maja u 20 časova u Galeriji O3one, otvara se samostalna izložba autorke Marije Đurić, pod nazivom, "Blow up - Karnevalizacija". Izložba traje do 29. maja.

 


Uzbudljivo, razigrano,uverljivo, provokativno, žestoko, jednostavno, senzualno i slobodno- glamurozni izložbeni događaj koji unosi novi duh u izlagačke prostore:  Izložba Marije Đurić  – "Blow up - Karnevalizacija". Nakon velikog uspeha izlozbe "Karnevalizacije umetničke svesti" u galeriji Progres, Marija Đurić predstavlja nam se novom, hrabrom, atraktivnom i nesvakidašnjom postavkom u O3ONE-u.


Uz moralno i intelektualno pravo da se temom karnevala i dalje bavi, jer su vesti koje nam se svakodnevno nude obojene u crno Marija nas podseća na veselu stranu života, poigravajući se Holivudskim glamurom i modom, stvarajući velike cipele i raskosne haljine od četiri metra. Pozorišne i filmske projekcije su joj večita inspiracija, a pop art i urbana kultura Beograda iskonska ljubav, kojoj se uvek vraća. Za nju kritičari kažu da je senzibilna ličnost koja je oživela sveukupnu umetnost vedrih osamdesetih. Opredelila se za konceptualnu umetnost jer, kako kaže, ova vrsta stvaralaštva pokazuje širinu obrazovanja i fundusa mentalne svesti. Odlučnost kojom se suprotstavlja komercijalnoj umetnosti i klasičnim izlagačkim pravilima donela joj je naklonost kritičara i publike. Marija nastoji da estetikom svog uma otvori vrata neke nove teme koja će Srbiju probuditi i naterati ljude da razmišljaju pozitivno.


"Karnevalizacija – Blow up" u ekscentričnom maniru afirmiše estetiku lepog  u kojoj se prožima čulno, erotsko, idejno. Energičnost divlje kombinacija boja na slikama budi strast prema životu (intenzivno plava, šokantna roze, bolesno zelena, suncokret žuta,  strasno crvena, crno-bela kao šahovska polja...) sve je  to igra.  Život je raznovrstan, pun iznenadjenja i pokreta.  Iskakanje iz svakodnevnog zivota, poigravanje fetisima, štikle koje oslikavaju život na visokoj nozi, platna koja odišu životnom radošcu, uz nesvakidašnju postavku u galeriji, čini ovu izložbu drugačijom od drugih.




Ideja ovog projekta je da se utiče na psihologiju učmale sredine u kojoj živimo, gde je karnevalizacija politike parexellance pozorišni čin i gde se ne dozvoljava opstanak svežih i inventivnih ideja. Dizajniranjem prostora u duhu postmodernog senzibiliteta,  izlazi se iz opšteg umetničkog, i stvara  scenski dizajn u prostoru.


 


Datum objavljivanja: 17.05.2010.