Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Blago nama - Sugrađanke

Prva izložba u okviru projekta Blago nama – Sugrađanke, hol Skupštine grada Beograda, Dragoslava Jovanovića 2. april – jun 2012. Otvaranje 24. april 2012. godine, 14.30 časova


 


Stalna postavka Narodnog muzeja nije dostupna javnosti već devet godina. Samo putem tematskih izložbi i u posebnim prilikama publika ima mogućnost da se susretne sa vrednostima koje se čuvaju u našem Narodnom muzeju. Projekat Blago nama jedna je od takvih izuzetnih prilika. Na inicijativu gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, vrata Starog dvora otvaraju se građanima Beograda i gostima prestonice, pružajući nov doživljaj sa impozantnim, kompleksnim i uzbudljivim zbirkama Narodnog muzeja i drugačiji susret sa zdanjem Skupštine grada Beograda.


Blago nama je projekat kojim Narodni muzej, gostujući u Skupštini grada Beograda, predstavlja različite periode istorije i različite identitete grada Beograda, raznovrsne pojave koje su tokom vremena ovaj grad učinile velikim i značajnim. Projekat Blago nama istražuje načine na koje kulturno nasleđe postaje važan deo identiteta Beograda i višestruku povezanost Narodnog muzeja sa gradom Beogradom. Koristeći se značenjem i značajem umetničkih i arheoloških predmeta, kroz četiri izložbe predstavićemo četiri priče o Beogradu, o našim sugrađanima i sugrađankama, verovanjima, antičkim stanovnicima grada, sve do kraja 2012. godine.


Prva izložba posvećena je našim sugrađankama: tri remek dela iz bogatih zbirki Narodnog muzeja svojim vizuelnim i estetskim sadržajem oslikavaju različite percepcije i duh epoha u kojima su nastala. Izbor je poveren stručnjacima i istaknutim sugrađanima. Autoportret slikarke Nadežde Petrović izbor je gradonačelnika Beograda,  portret ćerke Jovana Bijelića Mala Dubravka biće izložen po želji direktorke Narodnog muzeja, dok je Autoportret sa šeširom Ljubice Cuce Sokić svoje mesto na ovoj izložbi pronašao zahvaljujući izboru autora izložbe Sugrađanke, Evgenije Blanuša.


Buduće izložbe imaće priliku da kreiraju i svi zainteresovani: izbor jednog od eksponata za svaku narednu izložbu biće rezultat glasanja publike. Na internet prezentaciji i društvenim mrežama Narodnog muzeja posetioci će glasanjem birati, iz predložene tematske celine, jedan od eksponata koji žele da vide u okviru nove postavke Narodnog muzeja u holu Skupštine grada Beograda. Očekujemo da naša publika i na ovaj način razvije živ dijalog sa baštinom, i potvrdi da ništa ne može da zameni susret sa autentičnim kulturnim dobrima.


Zdanje Starog dvora i izložbe Narodnog muzeja biće otvoreni za posetioce svake subote i nedelje, u terminu od 10 do 17 časova. Ulaz je slobodan.Stručna vođenja kroz postavku biće organizovana u 13 časova. Sve dodatne informacije moguće je dobiti pozivom na broj 060 807 50 35.


 



Datum objavljivanja: 21.04.2012.