Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bitta Pančevo

U sredu, 13. marta u 18. sati u Galeriji Elektrika Kulturnog centra Pančeva, održaće se projekcija video filma, "Bitta Pančevo", (produkcija Opušteni Diktator 2013, 15min), uz prisustvo autora.


 


Film "Bitta Pančevo" bavi se mladim grafičkim, street art i video umetnicima iz šireg regiona, i njihovom trudom da kroz svoj rad angažovanom umetnošću podrže društveno odgovorne inicijative u raznim sredinama. Rad na filmu je počeo u septembru 2012. godine, a finaliziran je upravo ovih dana tokom sastanka koji se u Pančevu održao od 9. do 14. marta. Tokom ovog susreta, sastali su se članovi partnerskih nevladinih organizacija iz Pančeva (Srbija), Banje Luke (Bosna i Hercegovina), Medvoda (Slovenija) i Kijetija (Italija), aktivnih u okviru projekta  "Bitta Generation - inclusive growth and active participation", finansiranog od strane Evropske fondacije za mlade i Saveta Evrope. Osim zajedničkog rada na filmu, tokom šest dana sastanka, ovaj međunarodni tim se bavio i dizajnom i pripremom izdanja i DVD-ja sa radovima sakupljenim kroz javni konkurs koji je bio otvoren do 28. februara, u koji uglavnom spadaju u kategorije grafičke umetnosti, stripa, grafičkog žurnalizma i video animacije. U izdanju će biti zastupljeni radovi autora iz čak devet zemalja: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Španije.

Projekat se bavi pokušajem unapređenja inkluzije mladih ljudi koji žive u ograničenim okolnostima, kroz društveni angažman na ekološkim temama i grafičku umetnost, grafički žurnalizam i video animaciju.

Tokom aprila, izdanje Bitta Generation bi trebalo da izađe iz štampe i bude distribuirano kroz široku mrežu evropskih kontakata, kao nosilac pozitivne poruke mladim ljudima i ohrabrenje da se uključe u društveno odgovorne akcije koristeći svoju kreativnost, veštine i znanje.


 



Datum objavljivanja: 12.03.2013.