Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bitka za Beograd

"Bitka za Beograd" je naziv je nove kolekcije suvenira Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda sa poznatim crtežima Dušana Petričića.

 


Prvi put se crteži ovog renomiranog srpsko-kanadskog ilustratora i karikaturiste nalaze na suvenirima Beograda - posterima, majicama, torbama, bedževima, šoljama, podmetačima za kompjuterske miševe, magnetima . 


Novi suvenirski program dobio je ime po dobro poznatom Petričićevom plakatu Bitka za Beograd , koji je nastao 1983.  kao rezultat njegove saradnje sa Duškom Radovićem, sa jedne, i Gradskog zavoda za zaštitu životne sredine, s druge strane. Zgusnut, i iznad svega, duhovit vizuelni pristup promociji prestonice kroz borbu za njen lepši izgled, možda se najbolje iščitava na ovom plakatu. U vreme kad je nastao, dešavale su se česte vojne i slične vežbe u kojima su "plavi" bili neprijatelji a "crveni" naši, pa je autor tu podelu iskoristio za osnovnu ideju plakata. Plavi se napinju iz sve snage da prljaju i uništavaju Beograd, a crveni ga svesrdno brane. Na jednom mestu, Petričić je čak iskoristio i lik tadašnjeg gradonačelnika Beograda, Nenada Bogdanovića koga su plavi kidnapovali i beže sa njim u čamcu niz mutnu Savu. Glavna Petričićeva ideja je bila  zapravo da nacrta onaj prepoznatljivi i najčešće korišćen motiv Beograda - pogled sa zemunske, odnosno novobeogradske strane i da mu doda malo dogadjanja. 


Evo šta nam tim povodom piše autor iz Toronta gde živi od 1993. godine:


Posle moje prošlogodisnje izložbe u Muzeju primenjene umetnosti na kojoj je izmedju ostalih eksponata bio izložen i plakat Bitka za Beograd, nekoliko posetilaca me je pitalo gde može da se nabavi štampani otisak plakata. Budući da mi se to nekoliko puta dogodilo i u Torontu, palo mi je na pamet da se angažujem oko ponovnog štampanja ovog plakata. Beogradski izlog je mesto pored koga često prolazim boraveći u Beogradu, pa se nisam mnogo dvoumio oko odluke kome ponuditi taj posao. Ljudi iz Beoizloga bili su, naravno, inventivni i ponudili da se od plakata napravi kompletan set proizvoda i tako je brzo došlo do dogovora.. Osećam veliko zadovoljstvo što će plakat posle toliko godina ponovo biti ponudjen beogradjanima, ovoga puta u raznim formama. 


Dusan Petričić je diplomirao na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. u klasi profesora Bogdana Kršića. Poslednjih nekoliko decenija je, kao politički karikaturista, prisutan na stranicama najznačajnijih jugoslovenskih novina i časopisa. Od 1969. do 1993. radio je kao karikaturista u beogradskim "Večernjim novostim", a od 1993. redovno saradjuje sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina: The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star, Scientific American. Od januara 2009. postaje stalni saradnik "Politike".Kao koautor ili ilustrator kreirao je preko 30 knjiga za decu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije ili Severne Amerike. Za knjige i političku karikaturu dobio je bezbroj nagrada širom sveta: Beograd, Montreal, Tokio, Budimpešta, Amsterdam, Lajpcig, Moskva, Ankara, Njujork, Toronto, Skopje. Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College, Oakville, Canada.


 

Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 08.12.2009.