Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Biserka Petrović; Slagalica / Human Puzzle

U četvrtak 20. juna sa početkom u 20 sati u Galeriji U podrumu, Kosančićev venac 20., otvara se samostalna izložba Biserke Petrović pod nazivom Slagalica/Human Puzzle.


 


Biserka Petrović se izložbom u galeriji U podrumu beogradskoj publici predstavlja nakon uspešno realizovane izložbe koja je održana u galeriji Via Larga u Firenci, tokom marta ove godine. Na izložbi U Podrumu biće predstavljena i najnovija serija slika iz ovog ciklusa.



Radovima u ciklusu slika Slagaliva/Human Puzzle Biserka Petrović pokazuje interesovanje za čist plastički izraz koji je proizašao iz slikarstva u duhu klasicizma inspirisanog nasleđem Italije, Firence gde se mlada slikarka školovala i gde danas živi i stvara. Ovaj senzibilitet upotpunila je živa slikarkina imaginacija kojom dolazi do specificnog načina izražavanja. Biserka Petrović u svojim radovima predstavlja muške i ženske aktove u pokretu, ali i statične, koje konstruiše pomoću pokretnih, geometrijskih elemenata - kvadrata, dok akciju i kompaktnost kompozicije tretira u duhu konstruktivizma. Dominantan, zapravo i jedini motiv slike je akt, u kojem je crtački i slikarski tretman proizašao iz slikarstva sa reminiscencijama na Karavađa, dok je kolorit monohroman crno/beli. Izložbu kurira Slavica Obradinović, istoričar umetnosti.





Biserka Petrović (Pančevo, 1977) diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2004. godine. Stipendiju italijanske vlade dobila je 2005. godine i upisala se na specijalističke studije za grafiku i vizuelnu umetnost na Akademiji likovnih umetnosti u Firenci, gde je diplomirala 2007.godine. Dobitnik je stipendija: Fonda za Talente republike Srbije, Vlade kraljevine Norveske i Vlade Italije. Izlagala je na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Biserka Petrović je dobitnica nekoliko nagrada: Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku 2003; Nagrada za savremenu grafiku Iowa biennial, U.S.A, 2006. Izdvajamo i specijalan pomen na Premio Pandosia, Cosenza, Italija, 2010. i to da je Biserka Petrović bila i finalista za nagradu Premio città di Novara, Oleggio, 2010.



(...) „Sam naziv ciklusa Slagalica/Human Puzzle, ukazuje na struktualnu formu, gde je slikarska ploha sastavljena iz većeg broja identičnih polja, koja se pomeraju u ravni. Osnovni motiv, postavljen u realističnom i logičnom sledu moguće je dekonstruisati i intervenisati na njemu. To može da učini kako sam umetnik tako i posmatrač umetničkog dela kroz interakciju sa slikom. Forma puzzle-a svima nama dobro poznata još iz najranijeg detinjstva, u ovakvoj postavci jednostavno mami da se slika rasklopi ili nanovo sklopi u ispravnom obliku. Novonastale forme i oblici nedvosmisleno aludiraju na kubizam, i principe dekonstrukcije.“

(Iz teksta kataloga: Slavica Obradinović, istoričar umetnosti)


 



Datum objavljivanja: 18.06.2013.