Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

BINA 09.

Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda pozivaju Vas na svečano otvaranje 9. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture četvrtak, 8. maj 2014. godine.


 


9. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture sa temom „Prostori javnosti“ biće održana od 8. do 31. maja u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, na Trgu Republike i u nekoliko gradskih opština.



BINA je tokom devet godina svog postojanja potvrdila svoju primarnu orijentaciju urbane manifestacije usmerene prema stručnoj i širokoj javnosti različitih uzrasnih grupa. Pored širokog spektra aktivnosti usmerenih ka najširoj publici sa namerom da je pokrenu u razmišljanjima i aktivnostima vezanim za unapređenje izgrađenog okruženja (arhitektonske šetnje, radionice, predavanja...) značajan segment svog programa BINA posvećuje i promociji istraživačkih projekata posredstvom kojih na teorijsko utemeljen način dodatno skreće pažnju na važnost tema koje su u fokusu.



U svom devetom izdanju, programski tim BINE se opredelio za veoma aktuelnu temu posvećenu PROSTORIMA JAVNOSTI kao prostorima koji svojim sadržajem, značenjem, interaktivnim odnosom sa okolinom i oblikovnim vrednostima kroz sve istorijske periode definišu suštinu urbanih prostora.



Epohe koje su za nama ostavile su nam u nasleđe  jedinstvene i estetski izuzetne  prostore kao što su Plaza Major (Madrid), Trafalgar skver (London), Tajms skver (Njujork), Trg Svetog Marka (Venecija) ili Pijaca del Ka mpo (Sijena).  Neka druga vremena,  druge istorijske i društvene prilike ostaće zapamćena po događajima koji su ih obeležili, a čija su mesta bili upravo javni prostori – Trg Tjenanmen (Peking), Trg Tahrir (Kairo) ili Vol Strit (Njjujork). U ne tako davnoj memoriji Beograda devedesetih upisani su javni prostori trgova i ulica  kao nosioci poruke „Beograd je svet“ i kao platforma brojnih urbanih intervencija. Javni prostori u savremenim gradskim sredinama sve više se nameću kao platforme za  socijalnu i političku mobilizaciju sa jedne strane, ali i kao prostori aktivnosti nezavisnih građanskih inicijativa  čija je namera da ponovo osvoje „otuđene“ prostore i iskoriste ih na dobrobit lokalnih zajednica.



Nizom predavanja, radionica i izložbi predstavićemo aktuelne prostorne intervencije i inicijative, kako u svetu (Public Space European prize 2012, Španija , Going public, Nemačka), tako i u Srbiji i Beogradu (intervencije u javnim prostorima beogradskih opština, projekat Urbani inkubator, inicijative Ministarstva prostora..), sa namerom da ukažemo na najnovije tendencije, ali i da informišemo građane o mogućim načinima demokratskog učešća u oblikovanju i korišćenju prostora koji svima pripada. 


 


 



Datum objavljivanja: 05.05.2014.