Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bijela izložba / Fraktali

U petak, 9. jula, 2010. u 19 časova u Galeriji O3one otvara se "Bijela izložba / Fraktali", Eugen Borkovsky. Izložba traje do 21. jula.

 


Eugen Borkovsky je hrvatski umetnik srednje generacije, bogate biografije, školovan u Rijeci, dok je specijalizaciju iz Teorije savremene umetnosti završio u Sloveniji. Pored svoje umetničke prakse, duži niz godina se bavi kuratorskim poslom, i radi kao direktor Gradske galerije u Grožnjanu. Serijom radova u okviru BIJELE IZLOŽBE, kojom će se predstaviti beogradskoj publici u O3ONE-u, nastavlja kontinuirano da ispituje poetiku prostora. Svodeći svoj izraz na crno-bele likovne elemente, pri čemu koristi artefakte preuzete iz prirode (grane drveta) u kombinaciji sa industrijskim mrežama kao pozadinom, Borkovsky jedan ekološki estetiziran element uvodi u asocijativnu digitalizaciju. Mreže koristi kao dvodimenzionalni prostor- “ekran”, a dodatnim svetlom dobija senke, kojima materijalne elemente iz prvog plana dematerijalizuje, svodi ih u fluidnu dvodimenzionalnu sliku! Suština Eugenove poetike smeštena je u međuprostor, od trodimenzionalne grane do rasterske senke. Ovom izložbom se pokazuje prefinjen senzibilitet sa mogućnošću mnogostukog angažovanog isčitavanja.


U sklopu izložbe, osim radova pod nazivom Arboreusi, biće predstavljeno:

 

Video rad: Katja Restović: SYNTAX OF RHYTHM, na temu plesnog performancea KA BIJELOM  Autor i izvođač Žak Valenta, autor muzike: Tyler Friedman: THE SAME HILL; Izvedeno: Galerija Kortil, Rijeka, Hr, 2010.


Video rad: LABIRINT, objekt / instalacija Eugen Borkovsky, Plesni performance: autor i izvođač Žak Valenta, Video: Istog Žorž   Izvedeno: Galerija Juraj Klović, Rijeka, 2004.


Video rad:  FRAKTALI, Eugen Borkovsky, fotografije


Prezentacija Grožnjan Grad umetnika 1965 - 2010 - prezentacija miljea iz kog dolazi autor i koji je obeležio likovnim radom, kao direktor Gradske galerije Fonticus Grožnjan i kao samostalni umetnik…  Galerijia Fonticus - rad galerije obuhvata 18 samostalnih prezentacija / izložbi u godini i tri kolektivna, selektovana, tematska, međunaodna projekta, kao i gostovanja, likovne kolonije... Grožnjan je Grad umetnika od 1965.


Eugen Borkovsky rođen je u Opatiji. Likovne umetnosti studirao u Rijeci. Završio Seminar pisanja o savremenoj umetnosti na Zavodu za savremenu umetnost u Ljubljani (Slo). Ima priznat status samostalnog umetnika (skulptor i likovni kritičar). Bavi se savremenom likovnom praksom i likovnom kritikom, grafičkim i web dizajnom i heraldikom. Organizovao ili učestvovao u organizaciji mnogih likovnih projekata u zemlji i inostranstvu. Objavio više od dve stotine i pedeset informativno – publicističkih radova iz područja likovnih umetnosti. Od 1999. vodi Gradsku galeriju Fonticus Grožnjan. Inicirao je osnivanje neformalne asocijacije: Koordinacija HDLU-ova Hrvatske, za obranu digniteta i prava samostalnih umetnika. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim prostorima. Obavljao funkciju predsjednika HDLU Rijeka. Učestvovao na mnogim stručnim simpozijumima, lik. kolonijama i radionicama u zemlji i inostranstvu. Autor je reljefa i postava Heraldičke zbirke Grožnjan. Od ranih osamdesetih predstavljao se s nekoliko ciklusa likovnih radova (Arboreusi, Arhitektura iluzije, Poroznom stoljeću, Bića, Labirint, Nakupine samoće, Krletke, Murva, Arboreusi nove generacije itd). Priredio preko 60 samostalnih i učestvovao na više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Svojim radovima učestvovao na nekoliko međunarodnih selektovanih likovnih smotri. Pored brojnih izložbi u Hrvatskoj, Borkovsky je svoje radove predstavio u: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Egiptu, Francuskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji. Od 1989. godine živi u središnjoj Istri. Detaljne informacije: www.borkovsky.hr


Žak Branko Valenta, plesač, koreograf i pedagog. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu i  Moving Acadamey for Performing arts u Berlinu. Postdiplomske studije na Moving Academy of performing arts, Amstardam. Kao osnivač i izvođač radi u TRAFIK-u / Tranzicijisko - fikcijskom kazalistu/, a sarađivao i s brojnim pozorištima i grupama u zemlji i inostranstvustvu. Član je HZSU-a i Udruženja profesionalnih plesnih umetnika Hrvatske. Radi kao plesač, performer, koreograf, reditelj i pozorišni pedagog. Kontakt: zak_valenta@yahoo.com,


Tyler Friedman (r. 1983.) je američki muzičar i audio umetnik koji trenutno živi u Londonu. Njegovo delo nadahnuto je u velikoj meri klasičnom strukturom, fluidnošću i predodžbom muzike kao prostora u koji se može ući fizički i psihički. Autorova želja: „Voleo bih nastupati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pa me molim vas kontaktirajte i pozovite.“ Kontakt: tylerfriedman09@gmail.com; www.tylerfriedman.com


 


Datum objavljivanja: 06.07.2010.