Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bezbrižni, Dušana Radovanovića

U utorak, 18. oktobra u 19 časova u galeriji Doma omladine Beograda otvara se izložba Dušana Radovanovića pod nazivom “Bezbrižni”. Galerija Doma omladine će ovim povodom biti preobražena u javnu spavaonicu sa dvadeset ležaja.

 


Tokom trajanja izložbe galerija će biti otvorena 24 časa dnevno, a kreveti su ponuđeni za upotrebu slučajnim prolaznicima, beskućnicima, društvenim marginalcima i drugima. Pozivamo predstavnike medija da svojim interesovanjem pruže medijsku podršku ovom projektu.


Povodom izložbe “Bezbrižni” Dušana Radovanovića, prostor galerije Doma omladine transformisan je u javnu spavaonicu u kojoj je postavljeno dvadeset ležaja. Galerija će u toku trajanja izložbe, od 18. do 29. oktobra, biti otvorena 24 sata svakog dana, a krevete će za san i odmaranje moći da koriste kako slučajni prolaznici, tako i beskućnici, ljudi sa društvenih margina, i drugi kojima je potreban privremeni smeštaj i prenoćište.


Dušan Radovanović o svom projektu navodi: “Namera mi je da ovim radom deo društvene stvarnosti (bukvalno i fizički), preselim u prostor galerije. U njega, koji u širem kulturno-socijalnom kontekstu važi za mesto uživanja u lepoj umetnosti, ubacujem potisnuto, neprijatno, neprihvatljivo, sklonjeno iz fokusa vidnog polja društvenog normativa.”


Miško Šuvaković u tekstu kataloga izložbe smešta rad Dušana Radovanovića u kontekst socijalne skulpture, koju umetnik stvara tako što aktivističku situaciju zbrinjavanja beskućnika pretvara u umetničku situaciju izlaganjem i prezentacijom u galerijskom prostoru. Po Šuvakoviću: “Od ‘društvene skulpture’ koju ostvaruje životna situacija slučajnih spavača u galeriji se očekuje umetnički efekat – tj. afektivna provokacija galerijskog sistema kao neutralnog izlagačkog sistema kulture, te afektivna provokacija posetilaca izložbe kao ‘zaštićenih’ recepijenata umetničkog dela među živim ljudima koji provode svoje ‘egzistencijalno vreme’ odmora ili sna u javnom izlagačkom prostoru.”


Dušan Radovanović rođen je 1979. godine.  Godine 2000. diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a 2010. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2006. učestvovao je na više grupnih izložbi, manifestacija i intervencija u javnom prostoru. Ovo je njegova prva samostalna izložba.


Izložba traje do 29. oktobra, 2011. godine.


 


Datum objavljivanja: 14.10.2011.