Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bez odlaganja

Grupna izložba "Bez odlaganja" u Galeriji KC Grada u utorak, 8. maja, od 20h.
Nove radove u proširenom mediju skulpture prikazauju mlade/i umetnice/ci: Lidija Delić, Ivana Ivković, Davor Dukić, Nemanja Lađić, Marko Marković, Branko Milanović, Marko Stanković i Saša Tkačenko.

 


U nastavku večeri, u klubu KC Grada, pridtužite nam se na party-u na kome će za muzički program biti zaduženi naši dragi prijatelji Nikola Zmajević i Nemanja Jehlička.



http://cargocollective.com/bezodlaganja





Bez odlaganja.

O položaju mladih umetnika.





Nastao kao rezultat istraživanja mlade umetničke scene u Beogradu, izložbeni projekat Bez odlaganja u okviru izložbeno-debatnog i edukativnog programa koji se odvija u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD za cilj ima da predstavi, afirmiše, analizira, teorijski promatra i umreži mlade umetnike koji deluju u domenu savremene skulpture.



Centralni događaj višednevnog programa predstavlja grupna izložba u Velikoj galeriji i javnom prostoru oko KC Grada u okviru koje će osam mladih autora - Lidija Delić, Davor Dukić, Ivana Ivković, Nemanja Lađić, Marko Marković, Branko Milanović, Marko Stanković i Saša Tkačenko - prezentovati svoje radove u proširenom mediju skulpture, od kojih je većina producirana posebno za ovu priliku. Rad umetnika na izložbi povezuje promišljen, aktuelan i kritički odnos prema umetničkoj praksi, kao i lokalna sredina u kojoj deluju neretko nailazeći na probleme tokom svog profesionalnog razvoja. Izbor skulpture kao polazne tačke u stvaranju izložbe nametnuo se zbog njenog specifičnog karaktera – od veoma klasičnog umetničkog medija skulptura se u savremenoj umetnosti, u skladu sa novim tendencijama i potrebama umetničkog izražavanja, tranformisala u nove oblike. Raznovrsnost njenih izražajnih sposobnosti u prostoru kroz stvaralačke opuse umetnika mlađe generacije nalazi se u fokusu ove izložbe. Razlog za ograničavanje na ovaj umetnički medij leži tome što je u polju skulpture umetnička produkcija mladih autora najmanje zastupljena zbog finansijskih i prostornih ograničenja njene produkcije, ali i zbog nemogućnosti da se nakon završetka studija kroz izložbenu delatnost afirmišu i predstave stručnoj i široj umetničkoj javnosti, što su ujedno najveći problemi sa kojima se mladi umetnici susreću u lokalnoj sredini.



U intenzivnom edukacijskom programu koji je najvećim delom orijentisan na mlađu publiku tokom trajanja izložbe biće ponuđena stručna vođenja sa umetnicima i autorima izložbe, kao i javni razgovori na kojima će učesnici izložbe ugostiti svoje kolege i publiku i sa njima diskutovati o temama koje su vezane za ulogu i položaj mladih umetnika u lokalnom okruženju. Istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić u saradnju sa umetnicima sa izložbe održaće tri radionice za srednjoškolce u kojima će kroz interakciju i komunikaciju polaznici biti upoznati sa razvojem i značenjima savremene skulpture u teorijskom, praktičnom i kreativnom smislu sa ciljem da se mladim ljudima približi i demistifikuje savremena umetnost.



Autorke projekta su Ana Bogdanović i Jelena Vojvodić.

Autor edukativnog programa je Vladimir Bjeličić.


 


Datum objavljivanja: 03.05.2012.