Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Bez granica Vesne Perunović

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u petak, 21. maja 2010. u 20 sati
biće otvorena izložba "Bekonačno: bez granica " (Borderless: Open Ended), autorke Vesne Perunović. Izložba se može pogledati do 6. juna.

 


Vesna Perunović je srpsko-kanadska multuimedijalna umetnica koja od 1988. živi i radi u Torontu.  Njeno prvo potpunije predstavljanje u Beogradu nakon dužeg perioda desiće se u dva galerijska prostora - u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i Galeriji Beograd, tokom maja i juna ove godine. Za aktuelne radove karakteristično je to da su u njima implicirane lične utopije sećanja na detinjstvo, dom i zemlju koje više nema, priče apatrida u novom okruženju, egzistencijalni nemir i  nasilje na globalnom planu, znaci potrošačkog društva.


Na postavci Beskonačno: bez granica u Likovnoj galeriji KCB-a biće izloženi video radovi : Open ended (Bez granica), Transitory Places (Teritorije prelaska ), crteži iz serije Wallscapes ( Zidni pejsaži) iz najnovije produkcije, zidne instalacije The Day We Stopped Talking to Each Othe (Dan kada smo prestali da razgovaramo jedni sa drugima) i Towers of belief (Kule verovanja), sa impresivnim arhitektonskim konstrukcijama izgrađenim na vizuelnim tragovima kolektivne memorije i ideološke i korporacijske simbolike koja je markirala pojedine etape 20. i 21. veka.


Na otvaranju izložbe o Vesninom radu govoriće Robin Metkalf (Robin Metcalfe), director Saint Mary's University Art Gallery u Halifaksu, koji će u subotu, 22. maja u 12 sati održati predavanje O sistemu umetničke prezentacije u Kanadi, uz video projekciju.


Vesna Perunović je živela u Beogradu, gde je diplomirala i magistrirala sikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti. Radi crteže, slike, objekte, video radove, performanse, fotografije, instalacije i ambijente. Svoj bogat umetnički rad je prezentovala na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Kanadi i u severnoj i latinskoj Americi, sarađivala je sa uglednim kustosima i institucijama na manifestacijama i bijenalima u celom svetu - od Venecijanskog bijenala, bijenala u Havani, Lisabonu, Istambulu, Tirani, Londonu, Berlinu, Cetinju. Godišnju nagradu T.F.V.A. za najboljeg umetnika 2005. dobila je od Saveta za umetnost grada Toronta.


Nakon Beograda Vesna Perunović će svoj rad tokom 2010-2011. predstaviti u Muzeju savremene likovne umetnosti u Novom Sadu, Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu i Muzeju savremene likovne umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci. Organizaciju izložbe u Srbiji i Republici Srpskoj pomogli su Canadian Council for the Arts, Ontaryo Arts Council, Toronto RTS Council i Kanadska ambasada u Beogradu.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 19.05.2010.