Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Berliner Zimmer

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Goethe-Institut Kroatien pozivaju na otvarenje izložbe BERLINER ZIMMER, 25. oktobra / listopada, u 19 sati u HDLU, Galerija Prsten, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb.

 


Berlinska soba (Berliner Zimmer) je karakteristična za kuce krupne buržoazije u Berlinu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Radi se o dugačkoj sobi koja je povezivala prednji dio kuće (onaj za gospodu) sa sporednim ili stražnjim prostorijama za poslugu. Koristila se kao primaća, dnevna i glavna soba te kao soba kojom se prolazilo do ostalih prostorija u kući. Funkcija sobe postupno se mijenja, na neki način ona se "demokratizira", ali i dalje zadržava obilježje mjesta na kojem se susreću njeni stanari.

 

Berlin je oduvijek bio grad rasprava i proturječnosti, grad koji daje smjernice umjetnosti i mjesto nastanka novih umjetničkih strujanja. Izložba predstavlja radove četrnaest umjetnika iz Jugoistočne Europe, koji žive i rade u Berlinu. Njihove fotografije, instalacije, skulpture i video radovi na razlicčte načine odražavaju dijalog umjetnika sa starom i novom domovinom, kao i napetost između sadađnjosti i prošlosti. "Berliner Zimmer" predstavlja međuprostor trajnog prelaznog stanja između dvaju svjetova, koji je glavna tema njihovih radova.

Ova putujuća tematska izložba nastala je suradnjom Makedonskog muzeja za suvremenu umjetnost iz Soluna i Goethe-Instituta iz Soluna i prvi je puta prikazana u Solunu u travnju 2011. gdje je okupila djela deset umjetnika koji žive i rade u Berlinu, a dolaze uz Jugoistočne Europe. Nakon Soluna izložba je gostovala u Bukureštu, Sarajevu i Beogradu gdje su se izložbi priključili novi umjetnici. Tako se u Zagrebu izložbi pridružuje Anita Šurkić sa svojim radom Die Baustelle i Vladimir Mitrev iz Bugarske s radom Illegal.

Izložba okuplja radove četrnaest umjetnika:

Silva Agostini (Albanija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Kristina Leko (Hrvatska), Milovan Destil Marković (Srbija), Vladimir Mitrev (Bugarska), Dan Mihaltianu (Rumunjska), Tanja Ostojić (Srbija) i David Rych (Austrija), Yorgos Sapountzis (Grčka), Anita Šurkić (Hrvatska), Evanthia Tsantila (Grčka), Nasan Tur (Turska), Mariana Vassileva (Bugarska).

 

Kustosica izložbe je Birgit Hoffmeister, kokustosica Iva Kovač, a na otvorenju će uz njih biti prisutni umjetnici Kristina Leko i Anita Šurkić te Dan Mihaltianu i Vladimir Mitrev.

Izložba ostaje otvorena do 14. novembra / studenog.


 


 


Datum objavljivanja: 17.10.2012.