Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Beografika - Bakropis

U četvrtak, 20. avgusta u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se tradicionalna godišnja izložba, "Beografika", ovoga puta posvećena savremenom bakropisu.

 


U okviru tradicionalne godišnje manifestacije Prodajne galerije Beograd, Beografika koja prati grafičku produkciju u Srbiji, izložba u ovoj godini posvećena je savremenom bakropisu. Autor postavke  i kustos galerije, Nenad Nikolić, uputio je poziv za učešće širokom krugu grafičkih umetnika, kako bi se stekao uvid u domete ove tehnike u Srbiji danas. Na taj način bi se uobličila slika o bakropisu kao specifičnoj grafičkoj disciplini, s obzirom da je Beografika 2008. kao svojevrsan uvod prikazala izbor radova iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka iz kolekcije Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Slobodan Vuković, Dragan Ćosić, Mario Điković, Risto Antunović, Ljubiša Bogosavljević,  neki su od preko dvadeset autora čiji će radovi  biti predstavljeni na ovoj izložbi.

 

Nepodnošljiva lakoća korišćenja moderne tehnologije i želja da se bude u toku, da se bude prvi ili bar ne zaostane, da se pobedi konkurencija, da se ispoštuju zahtevi tržišta, kuratora i kritičara, prisiljavaju mnoge umetnike da ,"zaborave" klasično znanje stečeno na akademijama i upuste se u avanturu otkrivanja i korišćenja elektronskih medija.

Nije lako odvojiti vreme i pronaći u sebi strpljenje kako bi se ispoštovali zahtevni postupci i recepture velikih majstora iz prošlosti. Generalno, problem sa starim tehnikama je što su – stare. Ipak, na konkurs za izložbu savremenog bakropisa odazvalo se, ne mnogo ali dovoljno  umetnika da bi se stekao uvid kako u mogućnosti same tehnike, tako i u različitost senzibiliteta i rukopisa naših savremenih bakropisaca.


Nenad Nikolić, istoričar umetnosti  (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija


Datum objavljivanja: 18.08.2009.