Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

U Likovnoj galeriji KCB-a, K.Mihailova 6, u petak, 26. juna u 19h, počinje BINA - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, koju otvaraju: Marina Đurđević, direktorka KCB-a, Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije i Jovan Mitrović, predsednik Saveza arhitekata Srbije

 


RE.. ovogodišnji moto BINE, navodi na akutno pitanje odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne REprodukcije, REkonstrukcije, REvitalizacije, REgeneracije, REafirmacije,REintegracije, ... u žive tokove vremena. Akcenat će biti  na REdefinisanju posleratne stambene arhitekture Evrope, posebno arhitekture Novog Beograda, koji je u svojoj istoriji  često prolazio kroz sve pomenute RE faze. Bogat i raznovrstan program BINE broji čak 40-tak dogadjaja - medjunarodnu RE..KONFERENCIJU o Redefinisanju posleratnog kolektivnog stanovanja, okrugli sto na temu Šta sa Novim Beogradom, 15 izložbi, 9 predavanja, 4 šetnje gradjana, dečije radionice, vodjenja kroz izložbe, razgovore, studentske radionice, konkurs ... BINA će najširoj javnosti na pristupačan način predstaviti arhitekturu Švajcarske, Austrije, Rumunije, Bugarske,Italije, Francuske, Nemačke, SAD i Srbije, izložbama i predavanjima eminentnih arhitekata iz ovih zemalja. BINA i ove godine planira šetnje gradjana kroz arhitekturu Beograda uz pratnju arhitekata i istoričara umetnosti (27. i 28. juna) kao i pet dečijih radionica (28, 29. i 30. juna i 1. i 2. jula) na kojima će najmladji promisliti i likovno preoblikovati, nadograditi i ukrasiti deo pripremljene makete Dečjeg kulturnog centra. Tu je i konkurs za mlade arhitekte kojima sleduje vredna nagrada za najbolje urbanističko-arhitektonsko rešenje površine na uglu ulica Kneginje Zorke i

Mekenzijeve na Vračaru. 


U Kulturnom centru Beograda publika će videti 3 izložbe.  


U Likovnoj galeriji : Nagrade za arhitekturu i arhitektonsko-urbanistički konkursi u periodu 2008/09, koja prezentuje osam nagrada različitih institucija dodeljenih u periodu između prošlogodišnje i ovogodišnje BINE: Nagrada Ranko Radović, Velika nagrada za arhitekturu SAS, Godišnja nagrada za arhitekturu SAS, Nagrada za arhitekturu kompanije Novosti,  Nagrada salona arhitekture u Beogradu, Nagrada grada Beograda, Nagrada iz fonda Aleksandar Šaletić i Nagrada inženjerske komore Srbije.

 


U Galeriji Artget, Trg Republike 5/I, je izložba


E2A: Fragmenti stvarnosti (Eckert 2 Architekten), Švajcarska, na kojoj je predstavljeno 11 fragmenata - printova stvarnosti biroa E2A, koji su 1997. osnovali braća Pit i Vim Ekert u Cirihu. Danas ovaj studio zapošljava 30 arhitekata koji paralelno rade na 15 projekata.


Predavanje na temu Fragmenti stvarnosti Vima Ekerta je u subotu, 27.juna u 18 sati, a u  nedelju, 28. juna u 11 sati , kroz izložbu vodi Vim Ekert. 


U holu galerije Artget, je izložba Territorial Agency ( Švajcarska).


Territorial Agency je samostalna organizacija koja na inovativan način promoviše i radi na projektima održivih teritorijalnih transformacija, a osnovali su je Džon Palmesino i En-Sofi Runskog. Oni istražuju kako arhitektura redefiniše svoju ulogu, kako se postavlja prema mogućnosti dinamičnog ljudskog okruženja koje je pod stalnim izmenama. Izložba sakuplja materijale iz raznih izvora i domena i predstavlja niz "gorućih" pitanja o transformacijama savremenih naseljenih teritorija.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 25.06.2009.