Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Beograd: Nemesta

BEOGRAD: NEMESTA. Umetnost u javnom prostoru - otvaranje izložbe u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, u petak, 31. jula u 19 časova. Autori izložbe: Dušica Dražić i Una Popović.

 


Umetnici: diSTRUKTURA, Wojciech Gilewicz, Irena Kelečević, Verica Kovačevska, Vanessa Mayoraz, Milorad Mladenović, Erin Obradovic i Marija Đorđević, Milena Putnik, Maja Radanović, Boba Mirjana Stojadinović, Marija Šujica, Predrag Terzić, Reijiro Wada.  Autori izložbe: Una Popović i Dušica Dražić




Na dan otvaranja, u periodu od 19:30 do 20:30 časova  publika je pozvana da kontroliše i prati kretanje Verice Kovačevske preko satelitskog snimka Novog Beograda.

 

U trenutku dok je zgrada Muzeja pod rekonstrukcijom, pravac kustoske prakse se usmerava ka radu u javnom prostoru – muzej se izmešta u grad. Na taj način se redefiniše i sama publika, zapravo celokupna zajednica postaje istovremeno i stvaralac i korisnik. Publika predstavlja bitan deo izložbe – postaje, svesno ili nesvesno, aktivni učesnik, i direktno se uključuje u realizaciju pojedinih radova. 


Umetnici su pozvani da reaguju na grad realizacijom site-specific radova. Pri istraživanju grada Beograda otkriveni su javni, fleksibilni prostori otvorenog identiteta, ispunjeni potencijalom – nemesta. 


Salon Muzeja savremene umetnosti služi kao "informaciono" mesto koje se tokom izložbe puni dokumentima realizovanih procesa u gradu. Galerija postaje medijator između prolaznika i grada. Kada posmatrač uđe u  Salon, on se zapravo poziva da ponovo kroči u grad kako bi otkrio originalne radove.

 


Izložba BEOGRAD:NEMESTA je priča o gradu i njegovim urbanim, društvenim, ličnim dilemama.


Sve informacije o radovima su dostupne na belgradenonplaces09.wordpress.com


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 30.07.2009.