Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Beograd - fotozapisi jednog doba

U Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, do 13. februara je u toku izložba fotografija Branibora Debeljakovića (1916 - 2003), pod nazivom, "Beograd - fotozapisi jednog doba".

 



 


Na izložbi Beograd – fotozapisi jednog doba predstavljeni su radovi Branibora Debeljkovića (1916-2003), majstora fotografije i jedne od najmarkatnijih figura srpske i jugoslovenske fotografije XX veka, a koje su deo legata poverenog na čuvanje Odeljenju posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije. Autorke izložbe Maša Miloradović i Sanja Todosijević, sačinile su izbor fotografija Beograda koje su nastale tokom šeste i sedme decenije prošlog veka, kada je autor na vrhuncu svog stvaralačkog rada, kroz objektiv aparata beležio prizore sa beogradskih ulica, ali i predgrađa, u vremenu susreta novog i starog, kada su izmenjene društveno-političke okolnosti direktno uticale na preobražaj fizionomije grada. Beogradske fasade i balkoni, prizori iz svakodnevnog života i skrivenih dvorišta, likovi Beograđana, predstave grada u nastanku na drugoj obali reke, tematski su okvir za Debeljkovićev jedinstven stvaralački opus u kome koegzistiraju različiti fotografski postupci i pristupi, sjedinjeni u originalne tvorevine, kao svedočanstva nestalih prostora.





U Narodnoj biblioteci Srbije, u Odeljenju posebnih fondova, čuva se legat majstora fotografije Branibora Debeljkovića. Pored značajnog dela Debeljkovićevog fotografskog opusa, u legatu se čuva i njegova lična bibilioteka, nezaobilazna za proučavanje istorije i teorije fotografije.

Branibor Debeljković je rođen 1916. godine u Prištini. Posle polaganja mature u Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu, nabavio je prvi fotoaparat i započeo bavljenje fotografijom. Studije farmacije završio je 1939.g. na Farmaceutskom odseku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Presudan uticaj na njegovo životno opredeljenje imalo je članstvo u Fotoklubu ,,Zagreb”. Veoma rano učestvuje na međunarodnim izložbama umetničke fotografije. U Beogradu učestvuje u osnivanju Društva fotoamatera ,,Beograd” 1940. godine.

Posle rata definitivno napušta farmaciju i potpuno se posvećuje fotografiji. Učestvovao je u osnivanju Saveznog udruženja foto i kino amatera, u osnivanju i uređivanju prvog posleratnog časopisa o fotografiji, organizuje izložbe, pokreće saradnju sa inostranim udruženjima, i jedan je od utemeljivača domaće istorije fotografije. Postao je član ULUS-a po pozivu 1953, kao visoki stručnjak i istaknuti umetnik fotografije, čime je fotografija dobila svoje mesto među likovnim umetnostima. Bavio se i pedagoškim radom, prenoseći svoja znanja i iskustva studentima Fakulteta dramskih umetnosti od 1976. do 1983. godine.

Bio je nosilac zvanja Majstor fotografije Foto-saveza Jugoslavije od 1955, titule EFIAP i Hon. EFIAP Međunarodne federacije za fotografsku umetnost (FIAP – Federation International de l’Art Photographique); dopisni član Nemačkog udruženja (DGPh – Deutsche Gessellschaft fur Photographie, 1990); član Evropskog udruženja za fotografiju za istoriju fotografije (ESHPh – Europian Society for History of Photography. Imao je zvanje istaknuti umetnik ULUPUDUS-a od 1989. godine; prvi je nosilac Nagrade za životno delo Nacionalnog centra za fotografiju u Beogradu...



Maša Miloradović, voditelj fonda fotodokumenata Narodne biblioteke Srbije (iz predgovora kataloga )


 



Datum objavljivanja: 01.02.2011.