Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića

"Beograd arhitekte Ratomira Bogojevica (1912 – 1962)", autor izlozžbe i knjige: Bojan Kovačević. Otvaranje izložbe u sredu, 12. septembra u 20 sati. Izlžzba je otvorena do 14. oktobra.


 


Izložba predstavlja ovog uglednog i pomalo zaboravljenog graditelja našeg grada kroz 2 njegova kapitalna objekta - Dom štampe, na uglu ulice Kneza Mihaila i Trga republike, zgrade u kojoj je od 1961. Kulturni Centar Beograda i zgrade Odeon, na uglu ulica Kraljice Natalije i Kneza Miloša.



Izložba Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića (1912 - 1968), autora Bojana Kovačevića, predstavilja ovog uglednog i pomalo zaboravljenog graditelja našeg grada kroz dva njegova kapitalna objekta - Dom štampe, na uglu ulice Kneza Mihaila i Trga republike, zgrade u kojoj je od 1961. smešten i Kulturni Centar Beograda i zgrade Odeon, na uglu ulica Kraljice Natalije i Kneza Miloša, kao i privatne vile u Višegradskoj, i nekoliko nerealizovanih projekata od kojih je svakako najpoznatiji prvonagrađeni za Muzej grada Beograda na konkursu iz 1953. godine. Pored originalnih arhitektonskih planova i mnoštva fotografija građevina u različitim fazama, na postavci su predstavljeni i lični predmeti iz arhitektonskog biroa Ratomira Bogojevića, fotografije iz porodičnog albuma, njegove knjige. Tokom trajanja izložbe biće predstavljena knjiga Esej o arhitekti Ratomiru Bogojeviću, koju je napisao arhitekta i kritičar arhitekture Bojan Kovačević, a suizdavači su Kulturni centar Beograda i Službeni glasnik. U okviru pratećeg programa biće organizovani brojni razgovori na teme zaštite arhitektonske baštine i proučavanja arhitektonskih vrednosti kao strategiji kulturne politike, problemu devastacije objekta, dizajnu javnog prostora, istoriji mesta na kome je 1958. sagrađen Dom štampe, stručna vođenja kroz izložbu i objekat, projekcije video materijala i tv filmova, ...


 


 



Datum objavljivanja: 10.09.2012.