Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Beleške Stefana Ikonića

U galeriji Singidunum, večeras je otvorena izložbe slika "Beleške", autora Stefana Ikonića, koja će trajati do 15. oktobra. Brojnim ljubiteljima umetnosti prvi put su bili prikazani radovi iz serije koja se bavi pitanjima konzumerizma, seksualnosti i (anti)herojizma savremenog doba.

 


"Postavka je sjajna. Stefan je izneo svoju kritiku potrošačkog društva, opsednutost dekadencijom i voajerizmom u kojoj nije teško prepoznati današnjicu. Na prvi pogled se vidi da koristi kombinovanu tehniku sa snažnim uticajem stripa i reklamnih kampanja, koji vešto komunicira sa publikom, pogotovo mlađim generacijama", kaže Iva Cvetković, istorčarka umetnosti iz Beograda. 


Ikonić između ostalog govori i o modernom shvatanju ljubavi i bliskosti, koje izložene pogledu znatiželjnika i ponuđene na prodaju postaju vulgarne i degutantne. Nazivi radova uglavnom su preuzeti iz hrišćanske tematike (Dobri pastir, St. George is Killing Abzdaah), ali sa novim svetiteljima i herojima – političarima, biznismenima i televizijskim superstarovima. Ikonografija preuzeta iz popularne kulture lako prenosi autorove stavove o etici i idealima modernog društva. 


Stefan Ikonić bavi se slikarstvom, scenografijom i muzikom.  Rođen je 9. januara, 1978 u Beogradu. Diplomirao na FPU 2003. godine, smer scenografija, u klasi profesora Geroslava Zarića i Jasne Dragović. Član je ULUPUDS-a od 2005. godine. 


Izložbe:


2008. avg, BELEF, idejno rešenje i izvedba betonskih klupa raspoređenih po gradskim zelenim površinama, Beograd


2008. jun, “Pokreni grad”, idejno rešenje i izvedba murala na zgradi opštinskog suda, Loznica


2008. apr, Grupna izložba crteža u okviru Aprilskih susreta, SKC, Beograd


2007. apr, Majska izložba, ULUPUDS, slike,Tursko kupatilo, Beograd


2007. mar, Samostalna izložba crteža, galerija District, Muzej FPU, Beograd


2006 maj, Majska izložba, ULUPUDS, slike, Muzej 25.maj, Beograd


2005. sep, Samostalna izložba slika, galerija Singidunum, Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 06.10.2010.