Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Balint Sombati: Bili smo heroji

Balint Sombati: Bili smo heroji, multimedijalna instalacija, retrospektivna izložba političkih radova u prostoru Podroom, Kulturnog centra Beograda. Otvaranje je u utorak, 13. januara, 2015. godine u 19. časova. Izložba traje do 31. januara, 2015. godine.

 



 


Bаlint Sоmbаti je istаknuti, mеđunаrоdnо priznаt prеdstаvnik „nоvе umеtničkе prаksе“, kоја sе pојаvilа u Јugоslаviјi šestdesetih godina 20. veka. Sombatijevo prvo samostalno predstavljanje u Kulturnom Centru Beograda obeležava izložba BILI SMO HEROJI koja je bila postavljena u Subotici u Modernoj galeriji Likovni Susret Subotica i dr Vinko Perčić tokom septembra-decembra meseca 2014. Reč je retrospektivnoj izložbi političkih radova s početka sedamdesetih minulog veka do najnovijih instalacija koje su rađene specijalno za ovu izložbu.



Sombati je, zajedno sa Slavkom Matkovićem, jedan od osnivača najstarije i najuticajnije konceptualne grupe ’Bosch + Bosch’ koja je proizvela nov i moderan umetnički jezik i snažno uticala na umetnička kretanja tog perioda. Kontekst Jugoslavije i jugoslavenstva, njene zajedničke kulture, političkog i umetničkog nasleđa predstavlja tematsko jezgro oko koga se razvija, nadograđuje, usložava Sombatijeva umetnost. U sedamdesetim Sombati se, prevashodno, bavio istraživanjima i (pre)ispitivanjima samog jezika umetnosti kao i onim rubnim područjima kulture i društva, svojevrsnim međuprostorima umetnosti. Sredinom osamdesetih, neprekidno ispitujući međusobnu uslovljenost estetike slobode i politike slobode, počinje da izvodi performanse koje nastavlja sve do danas kada postaje jedan od najistaknutijih performera u istočnoevropskoj umetnosti. Počev od devedesetih pa do danas, Sombati svoj rad najvećim delom bazira na aktivnom kritičkom odnosu prema stvarnosti, izraženom kroz nemirenje sa različitim vidovima i oblicima totalitarne zbilje.



Balint Sombati je rođen u Pačiru u Vojvodini 1950. godine. Sa Slavkom Matkovićem je 1969. godine osnovao umetničku grupu ’Bosch + Bosch’. Diplomirao na Akademiji Aleksandar Čusov u Akademgorodu u Rusiji 1984. godine. Područje u kome stvara označava ga kao multimedijalnog umetnika i pisca o umetnosti.


 



Datum objavljivanja: 13.01.2015.