Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Autorska prava i arhiviranje video radova

Četvrtak, 23. april u 19h, Galerija Artget, Trg republike 5/I, predavanje Tijerija Destrijeza, Er Ekskiz, međunarodni centar za video umetnost, Lil, Francuska. Autorska prava i arhiviranje video radova. Susret sa Er Ekskiz, međunarodnim centrom za video umetnost.


 


Autorska prava i arhiviranje video radova. Susret sa Er Ekskiz, međunarodnim centrom za video umetnost



U četvrtak, 23. aprila u 19:00 publika će imati prilike da prisustvuje predavanju Tijerija Destrijeza iz Međunarodnog centra za video umetnost Er Ekskiz (Lil, Francuska) na temu Autorska prava i arhiviranje video radova. Susret sa Susret sa Er Ekskiz, međunarodnim centrom za video umetnost. Planirana je i projekcija filmova:



Thierry Destriez.jpgMy last round – Antony Rousseau – Anthony Rousseau – 2014 – 4 min.

Brame (VOSTA) – Sophie Charlotte Gautier & Anne Loubet – 2014 – 23 min.

Diffraction – Bob Kohn – 2015 – 2 min. 20 sec.

Cela avait commencé par un accident (VOSTA) – Lydie Jean-Dit Pannel - 2014 - 8 min

Je tourne mon visage vers vous (VA) – Véronique Sapin – 5 min. 25 sec.

Autoportrait  (VOSTA) – Christophe Laventure – 2014 - 3 min.



Međunarodni centar za video umetnost Er Ekskiz / Heure Exquise je najveća kuća ove vrste u Francuskoj i predstavlja međunarodni centar za video umetnost, specijalizovan za promociju, prikazivanje i čuvanje video umetnosti i video kreacija. Njihov Dokumentacioni centar danas ima jednu od najznačajnijih zbirki video umetnosti u Francuskoj.









MEDIA ART PROJEKAT je edukativni program predavanja, prezentacija i radionica iz oblasti digitalnih medija i video umetnosti koje koproducentski organizuju Kulturni centar Beograda, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta “Singidunum” u Beogradu u period april-maj-jun 2015. godine.





Program Media Art nastao je kao potreba da se savremeni umetnici video arta i digitalnih medija podrobnije upoznaju i edukuju sa teorijom, konzervacijom i zaštitom i distribucijom novih medija savremene vizuelne umetnosti, pojmovima i standardima prakse o kojima se u našoj umetničkoj i kulturnoj sredini površno i nedovoljno zna ili se ne pridaje adekvatan kreativni i društveni značaj.

Pokretanje programa predavanja i projekcija ima za cilj da publici u Srbiji omogući uvid u stavove i mišljenja istaknutih teoretičara medija, kustosa i distributera umetnosti na digitalnim medijima, kao i da predstavi primere umetnika koji su ostvarili značajne radove na novim medijima.



Ukupno planiranih 9 govornih programa, projekcija i radionica biće realizovano u Kulturnom centru Beograda, na Fakultetu za medije i komunikaciju Univerziteta “Singidunum” u Beogradu i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.



Predavanja i prezentacije se simultano prevode. Radionice se održavaju na engleskom jeziku. Ulaz na programe je besplatan sa rezervacijom mesta.



Kontakt osoba: Gordana Dobrić, gordana.dobric@kcb.org.rs





Autorke programa: Dragana Žarevac, vizuelna umetnica i Gordana Dobrić, kustoskinja Kulturnog centra Beograda



Koncepcija programa i medijacija: Dragana Žarevac



Produkcija i organizacija u institucijama:

Kulturni centar Beograda - Gordana Dobrić i Vesna Danilović

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad - Svetlana Mladenov

Fakultet za medije i komunikacije, Beograd – mr Maja Stanković


 



Datum objavljivanja: 21.04.2015.