Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Autorska izložba Olivere Vukotić

Otvaranje autorske izložbe istoričara umetnosti Olivere Vukotić, održaće se u utorak 20. jula u 19h, u Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12). Naziv izložbe je «Crtež - inspiracija, emocija i razotkrivanje dve skrivene prirode» a učesnici su Ivanka Živković i Slbodanka Rakić Šefer.

 


"U stvaralačkom opusu umetnika crtež je najličniji vid izražavanja. Preko crteža autor beleži prve senzacije, otkriva najdublje emocije i svoja kreativna stremljenja. Čarolija doživljenog trenutka najneposrednije se prenosi kroz crtež i zato, nezavisno od toga da li je reč o formi zabeleženoj na listu bloka ili je reč o crtežu nekog drugačijeg promišljanja, on često ima svojstvo dnevničkog zapisa. Navedene karakteristike, crtež čine izuzetno važnim u sagledavanju celokupnog stvaraočevog rada i ličnosti. Na aktuelnoj likovnoj sceni izložbe crteža se retko priređuju, a veliki broj recentnih izložbi bavi se trendovskim tendencijama, koje nisu u bliskoj vezi sa poimanjem likovnosti kroz crtež. Nasuprot tome, ova izložba želi da odškrine vrata onog „skrivenog“ dela ateljea i kreativnog bića Ivanke Živković i Slobodanke Rakić Šefer i to iz perioda njihovog ranijeg umetničkog delovanja, kao i da se na taj način oseti duh vremena u kome su radovi nastali. Izloženi crteži su iz šezdesetih i sedamdesetih (Živković), odnosno  sedamdesetih i devedesetih godina 20. veka (Šefer) i do sada nisu izlagani. Izbor radova na papiru ove dve renomirane slikarke, potvrđuje mišljenja da se senzibiliteti iskazani u crtežu povremeno razlikuju od prepoznatljivog likovnog rukopisa. Zajednički imenitelj za Živkovićevu i Šeferku, a samim tim i za ovu izložbu, pored navedenog, nije generacijska niti stilska sličnost, već visok izvođački nivo, klasičan postupak i premijerno prezentovanje javnosti ovog dela njihovog stvaralaštva, u cilju promocije crteža kao važne likovne discipline... " izvod iz kataloga.


 


Olivera Vukotić


Rođena 1970. u Kraljevu. Diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1995. Kustosko zvanje stekla u MSU 1997. Autor dve retrospektivne izložbe (Branislav Makeš i Rudolf Gaberc). Od 1998.do 2000. na FLU u Beogradu držala ciklus problemskih tribina i predavanja koja su se bavila dostignućima u grafičkoj disciplini. Tokom 2006. i 2007. teme predavanja su bile: Istorija srpske grafike i Srpski srednjovekovni manastiri (Likovni salon DK Čačak, Dom omladine Pančevo). Od 2000. priredila četiri autorske i par studijsko-problemskih izložbi. Selektor izložbe Perspektive,  selektor po pozivu izložbe XIII prolećno anale i td. Objavila preko sedam stotina stručnih tekstova. Osnivač i urednik web portala Ogledalo vizuelne umetnosti – www.ogledalovu.com.  Kustos  Galerije 107 u Zemunu.


Dobitnik godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2007. godinu za izložbu Rudolfa Gaberca i ostale aktivnosti. Dobitnik godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2009. godinu za izložbu U slavu slikarstva na početku 21. veka. Član ULUPUDS-a od 1999.godine. Član AICE od 2008. godine.                                                                      


 


Ivanka Živković


Rođena 1936. u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti završila 1960. a postdiplomske studije 1962. u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića. Studije iz konzervacije i restauracije i magistraturu završila u Brislu 1966. godine. Radila na velikim konzervatorskim radovima kao član i rukovodilac ekipe. Od 1974. do 2002. radila na Fakultetu likovnih umetnosti gde je i penzionisana u zvanju redovnog profesora. Na Fakultetu likovnih umetnosti bila prodekan u dva mandata, od 1981. do 1984. i v.d. dekan 1984. godine. Član ULUS-a. 


 


Slobodanka Rakić Šefer


Rođena je u Duvaništu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti 1976. i postdiplomske studije 1978. u Beogradu. Član je ULUS-a i Društva srpskih umetnika LADA. Učesnik je nekoliko stotina kolektivnih likovnih smotri kod nas i u inostranstvu. Priredila oko osamdeset samostalnih izložbi na prostoru bivše Jugoslavije i nekoliko u inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo.


 


Datum objavljivanja: 15.07.2010.