Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

AUTOPSIA_Specus Oblivionis

AUTOPSIA_Specus Oblivionis (Pećina zaborava), otvaranje: 25. Oktobar u 19h, Meandar MSUV, trajanje: 25.10 – 12.11.2012. Kustos: Luka Kulić.


 


AUTOPSIA je umetnički projekаt koji se bаvi muzičkom i vizuelnom produkcijom i okupljа аutore rаzličitih profesijа kroz reаlizаciju multimedijаlnih projekаtа. Prаksа Autopsije počinje u kаsnim 70tim godinаmа u Londonu а nаstаvljа se tokom 80tih godinа u umetničkim centrimа bivše Jugoslаvije. Od 1990. Autopsijа deluje iz Prаgа (Češkа Republikа). Muzičkа produkcijа Autopsije može biti klаsifikovаnа kаo eksperimentаlnа, аvаngаrdnа, аmbijentаlnа i industrijskа, i povezаnа je sа obimnom vizuelnom produkcijom kojа sаdrži originаlne grаfičke objekte, plаkаte, letke, brošure, knjige, dizаjn kompаkt diskovа, eksperimentаlne filmove i video i аudio instаlаcije. Osnovna tema Autopsije je smrt, projekаt je principijelno nekomunikаtivаn, hermetičаn i elitistički, i ne mаri zа efekte svoje umetnosti.

Autopsia se na bavi proricanjima. Ona se bavi stvarnošću, što znači - Smrću. Scars of Europa govori o novom duhu Evrope koji je ispunjen istorijskim ožiljcima. Novom duhu Evrope pripada i takav istorijski sastojak. Death Is The Mother Of Beauty je slutnja sveta u nastajanju. Nakon dominacije sveopšteg simplificiranog modernizma slutio se svet koji može biti različit, koji neće u kanalima svih svojih mreža reprodukovati isto. To je mogao biti samo svet svestan svoje istorije, svet pojedinca kakvog je ta istorija poznavala. Nažalost, to se nije dogodilo. Ceo projekat novog duha je skliznuo u globalizovanu mrežu tehnološkog modernizma, dok su od posebnih istorija ostale samo slike, prividi kojima nas zasipaju mediji kako bi prikrili stvarno stanje - tečenje novca. Veoma brzo se ispostavilo da projekta novog duha nije ni bilo. Tako što više uopšte nije moguće. Čovek je konačno odustao da o sebi misli kao o pojedincu, kao neponovljivoj vlastitosti. Njegov je um postao kontejner poruka.

(izvod iz intervjua Autopsia Intervju 2008, Pitanja: Roland Orcsik, www.autopsia.net)


Izložbа Autopsie "Specus Oblivionis" (Pećina zaborava) će predstаviti novu, odnosno, tekuću prаksu kojа obuhvаtа objekte, video rаdove i nаrаvno muziku kojа je primаrnа produkcijа Autopsije.

"Ruina nije naknadni efekat stvaranja, ona je još manje izjalovljeno stvaranje, i, takodje, ona je istovremena sa samim stvaranjem, posledica istovremena sa svojim uzrokom.... Stvaranje je ono koje stvara, koje nužno stvara ruine:” ruina nije nastala nakon dela nego je proizvedena još od početka...U početku, u poreklu bila je ruina... Ruina pridolazi poreklu, ona je ono što prvo pridolazi i dogaĎa se poreklu, u početku." (Žak Derida)


www.autopsia.net


AUTOPSIA

o modernizmu

Nastala kao postmoderni projekat na stajalištima koji su radikalni otkloni od modernizma, Autopsia modernizam doživljava kao istoricizam ili sve što je modernizam nije Autopsia, dakle sumnja u autoritete, okrenutost sebi i sopstvenim iskustvima a ne naučenim lekcijama.

o misticizmu i alhemiji

Iako u radu Autopsie često nalazimo aluzije na alhemičarsku tradiciju i atmosferu misterije, ona se ne bavi ni alhemijom ni misticizmom, već samo vešto koristi njihove ikonografije.

o domovini i zavičajnosti

Autopsia nema domovinu. Ona nema nikakvo mesto niti sistem izvan nje same. Dom Autopsie jeste svet. Ona može proizvesti domovinu, ali joj ne može pripadati jer su domovina - otadžbina apstraktni pojmovi koji nemaju veze sa zavičajnošću. Za razliku od ovih apstraktnih pojmova, zavičaj je mesto za svet individualiteta, dakle: zavičaj=individualitet, domovina=kolektivitet.

o ex – jugoslovenskom kulturnom prostoru

Od samog početka Autopsia je u stalnom kretanju kroz različite kulturne prostore. Gde će i kada naići na impulse koji će je pokrenuti, irelevantna je činjenica.

o smrti

Vreme nas upozorava da smo smrtni i da možemo samo pokušati da gospodarimo i demonstriramo moć nad njom, ali ne možemo biti s one strane vremena, biti izvan promena, trajni i bezvremeni... biti božanska slika.

o muzici

Muzika nije ni sredstvo, ni instrument ni programska platforma, ona je umetnost. Autopsia ne zagovara ništa van umetnosti.


 



Datum objavljivanja: 16.10.2012.