Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Autonomije

Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon Vas poziva na otvaranje izložbe “Autonomije” četvrtak, 7.11.2013. u 19h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Koncept: Kristian Lukić, Suncica Pasuljević – Kandić. Trajanje:7 – 28.11.2013.

 


Umetnice/ci: Darija Medić SRB, Emilio Vavarella IT, Geraldine Juarez SE, Heath Bunting UK, Jan Lemitz DE,Joana Mol ES, Les Miserables SRB, Matthias Tarasiewicz AT, Shinseungback Kimyonghun KR,Stevan Kojic SRB, Wonbin Yang USA, Zvonko Gorečan SRB


                                                                                                                                                                        


Izložba Autonomije kroz umetničko istraživanje ispituje složene odnose tehnološkog razvoja i ekosistema. Tehnološki razvoj zasnovan na masinskoj autonomiji proizveo je entuzijazam ali i strahove, sto je emotivno i teorijsko bojno polje koje će opstati sve do 21. veka. Paralelno sa tehničkim izazovima, postoji problematizacija nezavisnosti autonomnog sistema, njegovog etičkog položaja spram čoveka, kapaciteta da uči i da se usavršava. Sa stanovišta medjuodnosa društva i tehnologije, koncept autonomije se najlakše može definisati kao nezavisnost od upravljanja ili u krajnjoj liniji, kao nezavisnost od kontrole. Prepuštanje pojedinih društvenih, kognitivnih i bioloških procesa mašinskoj inteligenciji i odlučivanju otvorilo je kod mnogih strahove da bi takav scenario otrgao od čoveka one ključne procese odlučivanja koji su ga definisali kao društveno biće…


Većina radova na izložbi je izbor radova koji su pristigli na konkurs. Radovi na izložbi predstavljaju umetnička istraživanja fenomena HFT (visoko frekventne trgovine), mašinskih grešaka na primerima Google street view-a ili fejsbukovog face recognition softvera. Neki radovi se bave autonomnim sistemima monitoringa granica, a neki radovi izbegavanjima elektromagnetnih polja. Značajan deo izložbe je fokusiran na odnos ekološkog i tehnološkog, od analize velikih tehnoloških sistema i njihovim prozimanjem sa lokalnim ekosistemima, do mikroekoloških intervencija.


Program: 


Kafe galerija Izba, četvrtak, 07.11. 21:00


Seeds underground party_ Shu Lea Cheang


U nekim delovima sveta, genetski modifikovani usevi su kolonizovali ogromne farme (pšenica, soja, žitarice... ). Strahuje se da će to naskoditi organskim sortama i sprečiti razmenu semena za poljoprivrednike i one koji čuvaju semena. Pridružite nam se na zurci Seeds underground gde ćemo razmenjivati semena potekla pravo iz bašta, malih gradskih vrtova itd. Ponesite bilo koja semena ili manje sadnice domaćih sorti. Pozivamo vas na druženje, razgovor i podsticanje razmene i uzgoja organskog semena.


Petak, 08. 11. Razgovor sa umetnicima od 18:00 do 20:00


Umetnici:Darija Medić / Srbija, Stevan Kojić / Srbija, Zvonko Gorečan/ Srbija


Istraživanje elektromagnetskih frekvencija grada od 20:00 do 21:00


Umetnica: Darija Medić_ Opis ride-a!


Muzej savremene umetnosti Vojvodine


Petak, 15-17. 11. Radionica InfraEcoMapping – Analiza stanja urbane flore 14:00 do 16:00


Učionica za nove likovne medije, Akademija umetnosti


Radionica se zasniva na mogućnostima infra crvene fotografije da detektuje aktivan rast biljaka i nivo fotosinteze. Učesnici će imati priliku da se na kreativan način upoznaju sa alternativnim rešenjima koja se bave spojem tehnologije, ekologije i umetnosti.Radionicu ce voditi umetnik i profesor Stevan Kojić.


 


 


Datum objavljivanja: 04.11.2013.