Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Atmosfera / Atmosphere

Ponedeljak, 22. septembra od 20h u UK Parobrod, otvaranje izložbe ATMOSFERA | ATMOSPHERE, predstavljanje mladih dizajnera iz Indonezije.


 


Umetnička organizacija 80|10 iz Beograda u partnerstvu sa kreativnim web portalom Grafis Masa Kini iz Indonezije (http://grafismasakini.com/), pozvala je zainteresovane indonežanske vizuelne umetnike - grafičke dizajnere, fotografe i ilustratore da predstave svoje radove koji će prezentovati “novu” i mladu kreativnu scenu Indonezije (kako kroz komercijalne tako i eksperimentalne radove). Većina radova koja će biti predstavljena publici od 22. do 29. septembra u UK Parobrod, rezultat su rada na prethodnim projektima, dok je nekoliko radova nastalo specijalno za ovu izložbu.



Izabrani umetnici Catherine Susilo (digitalna fotografija), Haris Mustafa (grafički dizajn i ilustracija), Ines Aryaniputri (grafički dizajn, tipografija, brending), Oktodia Mardoko (& Haryadhi)-Belantara studio (animacija i dizajn), Onny Renantalice (ilustracija i dizajn) i umetnik Rege Indrastudianto (grafički dizajn i ilustracija), koji će biti gost izložbe u Beogradu, izneli su kulturno prepoznatljive narative koji predstavljaju kontekstualizaciju indonežanskog kulturnog okvira, ali u isto vreme jasno komuniciraju i sa evropskom i srpskom publikom.



Cilj izložbe je da se ovo područje predstavi iz drugačije perspektive od uobičajene kojom se nama daleke “egzotične” zemlje poput Indonezije, često prikazuju kao “banana republike”, ruralne sredine i/ili džungle, a neretko se povezuju sa ekonomskom i socijalnom nerazvijenošću. U tom smislu, izložba je tematski veoma široka i otkriva sve ono čime se pojedinac/umetnik bavi u ovom trenutku; otuda ona iznosi kulturne, sociološke, verske i/ili ideološke interpretacije, ali i pojedinačne snove koji mogu biti kritičan odraz svakodnevnih situacija.



Kustos izložbe Sara Brkić, postavlja pitanje kakva je trenutna atmosfera u Indoneziji danas i da li se bitno razlikuje od one u Evropi? Da li se dizajn može posmatrati kao način komunikacije koji oblikuje stvarnost ili bar predviđa i anticipira novu atmosferu. Izložbom ovih radova (pre)ispitujemo i sagledavamo kakav je dijalog umetnika Indonezije sa sopstvenom kulturom i na koji način oni adaptiraju ideje kulturnog nasleđa održavajući svoj kreativni karakter i mogućnosti. Ovaj događaj pokušaće da prikaže stvarnost izvan okvira same izložbe, postavljajući pitanje koliko daleko želimo da vidimo.  



Povodom izložbe ATMOSFERA, šef UNESCO katedre za menadžment u kulturi i kulturnu politiku na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Milena Dragićević Šešić, preispituje koliko su u ovom globalnom svetu daleko umetničke scene Srbije i Indonezije i da li nas sećanja na period zajedničkih geopolitičkih nada – na period nesvrstavanja i sna o multipolarnom svetu u vreme hladnog rata mogu ponovo vezati? Dragićević Šešić referiše na knjigu Geopolitika emocija (CLIO, 2012), Dominika Mojsija, koji ceo azijski kontinent označava kontinentom nade, kontinentom u kome ne samo dve ekonomske velesile u BRICS arhipelagu (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), već i druge države razapete željom za napretkom i unutrašnjim pitanjima ostvarivanja specifičnih multikulturalnih identiteta, nastoje da kroz sve oblike stvaralaštva, a posebno one koji se danas označavaju imenom “kreativnih industrija”, ostvare proboj u svet – na svetsko kulturno i ekonomsko tržište. Indonezija svakako među njima zauzima posve specifično i snažno mesto.



Ovakve izložbe upravo otvaraju prostore za nova, širokogrudija razmišljanja, za otkrivanje sveta onakvog kakav je on uistini, van dominirajuće slike koju nam pružaju globalni mediji o njegovoj homogenosti u slikama popularne kulture. Kroz ovakve izložbe mi ga vidimo onakvog kakav istinski jeste, sa brojnim pitanjima koja dolaze sa rubova, a koja se usmeravaju ka centru – In from the margins! (na šta nas upućuje seminalna knjiga Saveta Evrope iz 1996.)



Dragićević Šešić naglašava da će ova izložba ne samo otvoriti nove vidokruge, već da će pružiti i nove perspektive saradnje indonežanskih i srpskih umetnika, a preko njih i saradnje umetnika Jugoistične Evrope sa umetnicima Jugoistočne Azije, i da će tako zajedno ostvarivati nove, nehegemonističke mreže saradnje.





Izložba ATMOSFERA podržana je od stane Ambasade Republike Indonezije u Beogradu i Nj. E. Samuela Samsona, Ambasadora Republike Indonezije, zajedno sa partnerom izložbe Ustanovom kulture Parpbrod.


 


Datum objavljivanja: 22.09.2014.