Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Atila Černik i njegovo vreme

U petak, 4. decembra u 19. časova u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvara se izložba "Atila Černik i njegovo vreme", organizovana u produkciji Vujičić kolekcije. Autor izložbe i teksta u katalogu je dr Miško Šuvaković.


 


Izložba će biti postavljena do 16. decembra, a u toku trajanja izložbe izaći će iz štampe monografija Atile Černika u izdanju Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu i Vujičić kolekcije, i tom prilikom će u Biblioteci grada biti održana promocija monografije.

 

"Atila Černik umetnik, ilustrator, dizajner i pesnik razvio i razradio umetnički rad  u smeru "novog senzibiliteta“"šezdesetih: otvorenih i slobodnih umetničkih praksi između likovnosti, poezije i dizajna unutar vizuelne kulture poznog modernizma i nastajuće postmoderne.  Njegov umetnički rad je situiran unutar dišanovske tradicije posmatranja, izbora, preoznačavanja i preimenovanja te postignuća nezivesne neutralnosti i prividne pasivnosti.  On je umetnik koji se ponaša kao da je izvan umetničkog toka ili izvan društvene borbe, mada zapravo je tu usred dešavanja. U duhu šezdesetoosmaške emancipacije "tela" on otkriva telo kao instrument umetničkog rada u praksama performansa i pokazivanja tela kao izvora ljudske subjektivnosti, a to znači kritičke i subverzivne tu prisutnosti u modernom svetu."

(izvod iz teksta Miška Šuvakovića)



Atila Černik (Attila Csernik) rođen je 1941. godine u Bačkoj Topoli. Završio je Višu pedagošku školu, likovni smer, u Novom Sadu. Upisao se na studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1965. Studije napušta nakon godinu dana i odlazi u Montreal, nakon čega kratko boravi u Njujorku. U umetničkoj  koloniji Senta osniva sa Jožefom Ačom (Acs Jozsef), Ferencom Mauriciusem (Maurits Ferenc) i Jožefom Benešom (Benes Jozsef) umetničku grupu "EK" (Erőt Kölcsönző).  Realizovo je  prve vizuelne poetske radove 1971.  Postao je  član umetničke grupe Bosch+Bosch 1973. godine.


 



Datum objavljivanja: 26.11.2009.