Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Atelje Pres papije

U četvrtak 15. marta u 19 časova, u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se grupna izložba Ateljea Pres papije (Presse Papier) iz Kanade pod nazivom CENTAR ŠOK (CENTRE CHOC).


 


Atelje Pres papije (Presse Papier), umetnički centar savremene grafike osnovan 1979. godine u gradu Troa-Rivijer, Kanada danas okuplja više od trideset autora koji su se svojim umetničkim delovanjem afirmisali kao značajan internacionalni fenomen u oblasti grafike. Izložba je organizovana povodom 30. godina rada grupe grafičara koji za cilj imaju da postanu mesto za afirmaciju  stvaralaštva u oblasti savremene grafike.



Izložba CENTAR ŠOK (CENTRE CHOC) zamišljena je kao projekat u pokretu i prikazana je u više gradova u Americi i Evropi. Postavku čini 12 triptiha velikih dimenzija koji su nastali kao rezultat zajedničkog rada dva ili tri autora, čime se sugeriše dualitet ili komlplementarnost mišljenja i kreativnog rada, ali i produktuktivnost konfrontacije. Bogatstvo tema svakako dopunjuje raznolikost i brojnost grafičkih tehnika koje grafičari koriste. Evidentno je da u okolnostima digitalnog okruženja našeg vremena grafika u izvođenju ove umetničke grupe ne gubi svoju iskonsku veštinu neposrednog rada u materijalu. Umetnici svoje radove izvode u tehnikama drvoreza, ecovanja i serigrafije u kombinaciji sa kompjuterskom grafikom, koje osim na papiru izvode i na tkanini, okavara papiru, pamuku i plastici. Izložbu je koncipirala Elizabet Matju.



Prošle godine izložba je realizovana u Nišu u Galeriji Srbija i u Novom Sadu u Galeriji likovne umetnosti poklon-zbirci Rajka Mamuzića. U Prodajnoj galeriji Beograd umetnici se predstavljaju u okviru obeležavanja meseca frankofonije, uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji.



Izložba u Prodajnoj galeriji Beograd moći će da se pogleda do 2. aprila.



"Grupa stvaralaca iz Kvebeka donosi fragmente svojih promišljanja na temu aktuelnih životnih i socijalnih situacija i svakako umetničkih stremljenja. Kroz razmišljanja o univerzalnim temama današnjice, kao i onim duboko ličnim autori koriste elemente istorijskog nasleđa mitova i legendi svog kontinenta, ali i remininiscencije na antičko nasleđe i mitologije Dalekog istoka. U nezaobilazanom kontaktu sa prirodom, razmatranjem o prolaznosti života, rutini svakodnevice i samodovoljnosti savremenog čoveka, nastaju umetnička dela originalne vizuelnosti. Aktualizujući teme koje se bave vremenom za akciju i vremenom za kontemplaciju, ljudskim pravima i pitanjem da li se i koliko ona poštuju, grafičari Ateljea Pres papije uključuju društvenu angažovanost u svoje stvaralaštvo."


(iz teksta kataloga: Slavica Mrđa)


 



Datum objavljivanja: 08.03.2012.