Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Asta la vista Akvarelista, Miloša Sibinovića

U utorak, 17. maja u 19 sati u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba akvarela Miloša Sibinovića, pod nazivom, "Asta la vista Akvarelista". Izložba traje do 28. maja.

 


Miloš Sibinović rođen je u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek grafički dizajn, 2008. Usavršavao se u agenciji Lamtar u Parizu. Specijalizirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek reklama i mediji 2010. Bavi se grafičkim dizajnom kao i grafikom i slikarstvom. Kreativni direktor CePraV-a. Imao šest samostalnih izložbi. Izlagao na preko 100 kolektivnih profesionalnih izložbi u Srbiji, Belgiji, Bugarskoj, Italiji, Republici Srpskoj (BIH), Crnoj Gori, Švajcarskoj, Turskoj, Španiji, Rumuniji, Meksiku, Sloveniji, Rusiji, SAD-u, Argentini, Urugvaju, Francuskoj. Dobitnik 14 nagrada / neke od nagrada: I nagrada za grafiku na međunarodnom konkursu San Donato Milanese, Italija 2005, Počasna nagrada za ekslibris, Sint Nilas, Belgija, I Nagrada na XIII Izložbi akvarela, Kulturni centar Šabac, 2007. II Nagrada na VII Novembarskom salonu, Galerija "Maržik", Kraljevo 2007. I Nagrada na IX Salonu mladih, Novi Pazar, 2009. I nagrada, "Blue sky brief"-  Jat Airways-a, Belgrade design week, Beograd itd. Učestvuje na IIX i IX Međunarodnom bijenalu akvarela u Meksiku u Nacionalnom Muzeju Akvarela "Alfredo Guati Roho" kao jedan od umetnika - predstavnika Srbije. Živi i radi u Beogradu. 

 

 

"Rad mladog beogradskog umetnika Miloša Sibinovića, bilo da je u pitanju slikarstvo, grafički dizajn, grafika..., prepoznatljiv je po prisutnoj simbiozi, danas u umetničkom delu ne uvek i podrazumevajuće, likovnosti i jasnog autorskog stava u odnosu na svet, umetost, bilo koji pojam i problem, tako i na samu odabranu tehniku, u ovom slucaju, akvarel.


Sibinović će uvek, pre svega, dosledno ispoštovati tehniku. Vizuelna pismenost, idejnost, darovitost za kolorističku i svetlosnu orkestraciju, koje vezujemo za ovog autora, kao i njegova sposobnost za inače lako osvajanje formi-znakova i boja-simbola, ali i brzo reagovanje u kontaktu sa materijalom, pogoduju nastanku konciznih i razigranih akvarelskih vizija. Raspon Miloševih sazvučja u akvarelu seže od onih što u pravilnom ritmu, pre svega, ističu autonomiju likovnih sredstava, odnosno medjusobne odnose činioca, transparentnih ploha omeđenih spontano nastalim konturama na upijajućem papiru, tonski harmonizovanih prema raspoloženju, preko plastički zasićenijih radova, svojevrsnih “razgovora”, do kompozicija u kojima se figurativno i apstraktno kompleksno prepliću, simbolizujući polifoni pa i kakofoni govor prisutan u našoj svakodnevici, anticipirajući konflikt."


Ljubica Jelisavac – Katić, istoričar umetnosti

 

 

"Simbioza refleksnog grafičara i lirski nadahnutog slikara urodila je izuzetnom harmonijom i omogućila stvaranje novih likovnih vrednosti. Miloš Sibinović oseća poštovanje pred belinom hartije i prilazi površni maksimalno čuvajući njenu čistoću. Bogatstvo osećanja našlo je svoju pikturalnu realizaciju kroz originalno likovno transponovanje. Spontani nizovi poteza kojima stvara tanano tkivo  akvarela izvedeni pomoću plave, zelene, oker, crvene boje, postižu zvonkost površine. Hitrina poteza rezultat je koncentracije i znanja kojima je postignuta sinteza.

Kroz izraz samostalnog i individualnog oblikovanja, preko najtananijih hromatskih harmonija u prvom sloju akvarela Miloš Sibinović, u drugom, daje kaligrafsko - figurativne naznake u kojima je vidljivo prisustvo modernog stvaraoca i njegovog osećanja vremena i recentnih likovnih tokova."




Natalija Cerović, istoričar umetnosti, kustos Umetničkog paviljona Cvijete Zuzorić

 

 

 

GALERIJA  FENIKS

Tadeuša Košćuška 28, Beograd

e-mail: galleryfenix@sezampro.rs

http://www.arte.rs/sr/galerije/galerija_fenix-505/


 


Datum objavljivanja: 12.05.2011.