Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

ArtLeaks Gazette 2

Ponedeljak, 30. jun 2014. MSUV, Novi Sad u 17h u okviru operacije “FACK MSUV – Izvođenje muzeja kao zajedničkog dobra”. Predstavljanje novog, drugog izdanja ArtLeaks Gazette 2 -"Drugi svet(ovi) umetnosti? Mišljenje izvan utopije". Publikaciju predstavlja jedan od urednika, Vladan Jeremić.


 


Dok je prethodni broj ArtLeaks Gazette, težio da mapira inicijalne izazove i prepreke savremenog umetničkog sistema kao potrebni prvi korak ka realizaciji jedne promišljene transformacije, sa novim brojem ArtLeaks ima za cilj da razmotri konkretne strategije i načine organizovanja kao što su okupiranje muzeja, štrajkovi, samoorganizovani obrazovni projekti, lokalno i globalno sindikalizovanje.



Drugi, novi broj ArtLeaks Gazette (2014), možete pronaći na ovom linku:



http://issuu.com/vladanrena/docs/artleaks_gazette_2_press



 

Prvi broj ArtLeaks Gazette (2013), možete pronaći na ovom linku:



http://issuu.com/vladanrena/docs/al-gazette



 

ArtLeaks Zine (2012), možete pronaći na ovom linku:



http://issuu.com/vladanrena/docs/artleaks_zine_1



 

Koji su konkretni uslovi i mogućnosti ostvarivanja alternativnih sistema umetničke proizvodnje? Kako se umetnici i umetnice mogu promišljeno angažovati i organizovati, izbegavajući zamke utopijskog mišljenja?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovaraju autori i autorke tekstova i vizuelnih kontribucija, drugog broja ArtLeaks Gazette.



The ArtLeaks Gazette 2 donosi tekstove: Corina L. Apostol, Larissa Babij, Daniel Blochwitz, Joanna Figiel, Noah Fischer sa Artur Żmijewski, Vladan Jeremić i Rena Rädle, Sean Lowry and Nancy de Freitas, Andrea Pagnes, Heath Schultz, Andrey Shental

Vizuelne kontribucije: Assembly for Culture Ukraine, Roisin Beirne sa Clare Breen, Andreas Kindler Von Knobloch, David Lunney, John Ryan and Tom Watt, Daniel Blochwitz, Department of Biological Flow, Noah Fischer sa Pawel Althamer i Artur Žmijewski, G.U.L.F. (Global Ultra Luxury Faction), Ellie Harrison, Vladan Jeremić i Rena Rädle, Deana Jovanović, Mark Shorter, Occupy Museums (OM), OFSW (Citizen Forum for Contemporary Arts), Self Organized Seminar (SOS), Iulia Toma, Winter Holiday Camp

Grafička intervencija: Federico Geller

Urednici: Corina L. Apostol, Vladan Jeremić i Raluca Voinea

Urednički savet: Jasmina Tumbas



Platforma ArtLeaks počela je da radi 2011. godine, otkrivajući i istražujući slučajeve korupcije, intenzivnu eksploataciju rada u kulturi, preuzimanje javnog prostora, aproprijacije kulture pod okriljem zloglasanih korporacija i kapitala. Nakon 3 pune godine postojanja ArtLeaks je postala prepoznata međunarodna platforma posvećena problematici umetničkog rada i eksploatacije.

Osnivači ArtLeaksa veruju da jedino međunarodno koordinisani savezi mogu efikasno da razotkriju izrabljivanje i cenzuru u polju umetnosti i kulture, ali isto tako i da se zajednički osmisle novi organizacioni modeli, kao što su sindikati radnika u kulturi, umetnika i umetnica na međunarodnom nivou, koji bi odgovorili na potrebe i želje političkih subjekata nastalih na dodirnim tačkama aktuelnih ekonomskih, političkih i kulturnih preokreta.



http://art-leaks.org/



http://raedle-jeremic.modukit.com


 





 


Datum objavljivanja: 30.06.2014.