Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Artist Talk: "Svi govore"

Artist Talk: "Svi govore". Foaje Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Petak, 30. oktobar 2009, od 13.30 do 16.30.Učesnici razgovora su članovi kreativnog tima 50. Oktobarskog salona, članovi inicijative Slobodnog Oktobarskog salona, učesnici u projektu "Svi govore".

 


Artist Talk: "Svi govore"  Foaje Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6


Petak, 30. oktobar 2009, od 13.30 do 16.30


učesnici: Nela Antonović, Vesna Milićević Čvorović,  Branislav Dimitrijević, Dragana Pajković Dodig, Dušan Đokić, Mija Elezović, Dobrica Kamparelić, Dragoslav Krnajski, Radivoj Marković, Lidija Mićović, Branimir Stojanović, Goran Ostojić Vid


moderator: Vladimir Tupanjac, likovni kritičar


Učesnici razgovora su članovi kreativnog tima 50. Oktobarskog salona, članovi inicijative Slobodnog Oktobarskog salona, učesnici u projektu "Svi govore".


 


Rad Branimira Stojanovića SVI GOVORE, izložen na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, po rečima autora direktno je inspirisan praksom i politikom zagrebačkog Studentskog plenuma. Ideja "javnog dobra", u ovom slučaju, preslikana u polje umetnosti, implicira čitav niz pitanja i uvodi nas u kompleksnu polemičku situaciju u kojoj smo suočeni sa naizgled, večnim dilemama - ko stvara umetničko delo i ko ga interpretira, šta znači izlagati na izložbi, a šta govoriti o umetnosti, šta podrazumeva institucionalni, socijalni i politički kontekst umetnosti o kojoj je ovde reč? U kojoj meri je subjektivnost svakog od šezdesetak aktera ove video-kompilacije ugrađena u kolektivni interpretativni mehanizam koji nas vraća na pitanje odnosa umetnika pojedinca, umetničke zajednice i institucije "umetnosti" - u ovom slučaju reprezentativne godišnje izložbe sa tradicijom (i nagradama). Na koji način i u čije ime govor u prvom licu svakog od govornika - umetnika - dobrovoljaca potvrđuje ili dovodi u pitanje pretpostavku o dominaciji kustoskih interpretativnih strategija i metoda nad pojedinačnim "slučajevima" umetničkih praksi o kojima i u ime kojih "svi govore".


Da li je moguće govoriti o umetničkom radu koji pokušava da subvertira ambijent i kontekst u kom je izložen i u sukobu je sa izložbom na kojoj je predstavljen?


Nela Antonović  je autor stotinak eksperimentalnih koreografija, uličnih performansa i performansa interaktivnih umetnosti, kao i velikog broja predstava-koreoprojekata Teatra MIMART.


Vesna Milićević-Čvorović je završila Fakultet likovnih umetnosti 1998. godine, gde je i magistrirala u klasi profesora Jovana Sivačkog. Osim crtežom i slikarstvom, bavi se i fotografijom i videom. Izlagala je na pet samostalnih i na mnoogbrojnim grupnim izlozbama u zemlji i inostranstvu (Italija, Spanija, Velika Britanija, Grcka, Rusija, Svedska, Austija, Francuska, Belgija, Jermenija, Rumunija, Kanada.).


Branislav Dimitrijević je profesor istorije umetnosti i kustos koji živi i radi u Beogradu. Viši je predavač na Višoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, kustos saradnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. U saradnji sa Branislavom Anđelković i Branimirom Stojanovićem, osnovao je Školu za istoriji i teoriju slike u Beogradu i koordinirao njen rad (199-2003). Objavljivao je eseje o savremenoj umetnosti i teoriji umetnosti, filmu i vizuelnoj kulturi, i priredio je brojne publikacije i izložbene kataloge.  


Dragana Pajković Dodig  je diplomirala 1998. godine, na odseku za slikarstvo, u klasi profesora, akademika Radomira Reljića. Izlaže u domenu likovne umetnosti, primenjene umetnosti i dizajna u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 1999. samostalni umetnik, živi i radi u Beogradu. Nagrađena za video rad, Zlatnom medaljom  "Beograd"; otkupom  Ministarstva za kulturu


Dušan Đokić je slikar i likovni kritičar, istaknuti član ULUS-a,  ULUPUDS-a i Međunardnog udruženja istoričara umetnosti - AICA (sekcija Srbija)


Miodrag Elezović  je završio je Fakultet likovne umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije završava u Beogradu 1988. godine. Član je ULUS-a od 1987. godine.


Dobrica Kamparelić  je završio Pravni fakultet u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1993. godine.  http://www.ulus.org.rs/ENGLISH/Members%20list/Licne%20strane/biografija.php?sifc=6572




Dragoslav Krnajski (1953) je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao na istom fakultetu. Živi i radi kao slobodni umetnik u Beogradu. Predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1998. do 2007. godine. Učestvovao je na brojnim samostlanim i grupnim izložbama u Beogradu, Sarajevu, Poreču, Mostaru, Solunu, Beču...


Radivoje Marković je završio građevinski fakultet. Autodidakt.1993-e napustio gradjevinarstvo. Izlaže od 1990-e u zemlji i inostranstvu u statusu samostalnog umetnika.  


Lidija Mićović je studirala filozofiju, a slikarstvo je diplomirala 1998. godine, na beogradskom FLU. Samostalni umetnik od 1997, član ULUS-a od 2001. Radila kao DJ u klubu Akademija. Pisala za Ambijente i Yellow Cab. Trenutno, stalni saradnik magazina Elle Dekor. Izlaže u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu. Poslednjih meseci sluša bend The Dead Weather.


Branimir Stojanović se u svom radu, smeštenom između filozofije, psihoanalize i umetnosti, bavi praksama pisanja i konceptualno-političkim intervencijama u institucionalne kontekste filozofije, umetnosti i psihoanalize. Izabrani projekti i radovi: Škola za istoriju i teoriju slike, osnivač i predavač (1999-2003); Politike sećanja, Grupa Spomenik, distributivni objekt - participativni spomenik, Praško Bijenale, Prag (2007); 49. Oktobarski salon, Beograd (2008)...


Dragan Ostojić Vid je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2002. Samostalni umetnik od 1989. godine. Važnije grupne izložbe: Likovni salon "Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva", 2001. "Hajat", Beograd, 2000. Karlovački salon mladih umetnika, 1999. XXIII izložba crteža studenata FLU, 1994. XX izložba crteža studenata FLU, 1991. NAGRADE: Otkupna nagrada BC banka.




Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 27.10.2009.