Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Art Tura

Zahvaljujući projektu Art tura već gotovo mesec dana postoji mogućnost da se sa izvanrednim remek-delima iz kolekcije Narodnog muzeja upoznate zahvaljujući izložbi realizovanoj pod vedrim nebom u okviru projekta Art Tura.


 


Na fasadama u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama izložene su visoko kvalitetne reprodukcije 33 slike iz zbirki Narodnog muzeja zahvaljujući kojima je poštovaocima umetnosti omogućen novi, drugačiji susret sa umetničkim blagom koje već duže vreme nije dostupno javnosti.



Od prvog dana Art Tura je izazivala pozitivne reakcije, a od sugrađana smo dobili brojne pohvale i konstruktivne kritike. Servisi mobilne telefonije, koje je obezbedila kompanija Telenor, omogućavaju prijem zanimljivih informacijama o izloženim delima i njihovim autorima putem sms poruka. Po prvi put kod nas omogućavaju obilazak izložbe uz audio vodič koji počinje, pozivom na broj  9840 (za korisnike Telenor mreže) ili 063 9840 (za korisnike drugih mreža), od slike Tahićanka. Kako bi i gosti beograda imali prilike da se upoznaju sa našom baštinom napravljena je i verzija vodiča na engleskom jeziku koju zainteresovani mogu da preuzmu sa sajta www.arttura.rs



Nažalost pojedina dela bila su predmet ataka neodgovornih pojedinaca. Tokom proteklog perioda reprodukcijama slika Konstantina Danila i Paje Jovanovića je prosečeno platno, dok je na reprodukciji slike Kosovski božuri oštećen ram. Narodni muzej je preduzeo sve mere kako bi ovakvi incidenti ubuduće bili sprečeni i saniraće načinjenu štetu kako bi svi ljubitelji umetnosti i lepog i dalje mogli nesmetano da uživaju u Art Turi.



„Umetničko blago koje naš Narodni muzej čuva je neprocenjivo.  Art Tura nam omogućava da zaviriomo u njegove riznice i utoliko je neprocenjiva sama po sebi, bez obzira što je reč o prelepim reprodukcijama. Dela izložena na beogradskim fasadama su neprocenjiva zbog svoje lepote ali prvenstveno zbog vrednosti koje predstavljaju, a ne zbog platna i rama u kome su izložena. To je razlog zbog koga ih moramo čuvati. Poznato je da Narodni muzej planira realizaciju ove izložbe u gradovima širom Srbije uz pomoć koje će remek-dela domaćih i stranih umetnika dopreti do svih građana ulepšavajući i oplamenjujući našu svakodnevicu. Ljubav i posvećenost prema umetnosti meni je, veoma rano, preneo moj otac Knez Pavle, nadam se da će Atr Tura, koja omogućava neposredan susret sa izuzetnim remek delima inspirisati i podstaći neke nove ljubitelje i pokrovitelje umetnosti. Pozivamo još jednom beograđane i goste Beograda da uživaju u delima koja mogu videti na svojim ulicama te da ih očuvaju kako bi njihov sjaj, lepotu i značaj podelili sa drugima“ rekla je kneginja Jelisaveta Karađorđević, pokrovitelj projekta.



Art Tura je realizovana pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević, a zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzej, Gradske opštine Stari grad, kompanija Hjulit-Pakard i Telenor. Nakon 30. septembra i kratke zimske pauze naša želja je da ova izložba nastavi svoj život na ulicama gradova širom Srbije. Kako bi to bilo moguće apelujemo na naše sugrađane da obrate pažnju na slike koje krase centralne gradske ulice i pomognu nam da ih sačuvamo zarad svih onih koji možda još uvek nisu bili uprilici da započnu sopstvenu šetnju kroz Art Turu.


 



Datum objavljivanja: 03.08.2011.