Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Arno Fišer (Nemačka), Fotografije

Galerija Artget | 15. godina, Trg republike 5/I, Likovna galerija, Knez Mihailova 6,
Arno Fišer (Nemačka), Fotografije, od 7. do 28. aprila 2016. godine. Izložbu otvara NJ.E. Aksel Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji.


 


Arno Fišer (1927–2011, Berlin) važi za vodeću figuru fotografije Istočne Nemačke, ali i izuzetno značajnog i cenjenog nemačkog umetnika-fotografa, koji je uspeo da stvori fotografski opus koji daleko nadilazi bilo kakve ideološke klasifikacije. NJegov rad je naprotiv pokazao i brojne aspekte života „kada padnu zavese“, kao i narastajuće društvo konzumerizma i glamura. Značajan je i zbog svog pedagoškog rada. Kao profesor u Lajpcigu, Berlinu i Dortmundu izvršio je značajan uticaj na barem tri generacije fotografkinja i fotografa.



Ova selekcija, koju čini 139 fotografija, nudi obuhvatan pregled Fišerovog životnog stvaralaštva. U njegovom je središtu grad Berlin, koji je posle rata bio podeljen na četiri sektora. Objavljivanje ovog opusa bilo je zabranjeno nakon podizanja Berlinskog zida 1961. godine. Zatim slede radovi za istočnonemački kulturni i modni časopis „Zibile“: fascinantni portreti slavnih ličnosti, poput Marlene Ditrih. Tu su i brojne slike s putovanja po zemlji i inostranstvu, posebno iz NJujorka, Indije, Afrike, kao i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Ističnog bloka. Poseban  segment izložbe čine lepi, melanholični polaroidi, organizovani u triptihe, iz serije „Vrt“, koje je godinama predano snimao u svom domu istražujući i medijum instant-fotografije i stalne metamorfoze sveta. U njima je možda najviše zgusnuta suština Fišerovog stvaralaštva.



Prateći program izložbe:



Petak, 8. april

18.00 – Tematsko stručno vođenje/razgovor: Frank Gaudlic (Nemačka), umetnik i bivši student A. Fišera



Subota, 9. april

12.00 – Tematsko stručno vođenje/predavanje: Aleksandar Kelić, fotograf-umetnik,

doc. na Fakultuetu primenjenih umetnosti u Beogradu


 



Datum objavljivanja: 04.04.2016.