Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Arikata Osami: Magične šume

U sredu, 2. novembra u 19 satiu galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda otvara se izložba fotografija japanskog autora Arikate Osamija. Izložba traje do 30. novembra, 2011. godine.


 


Desetu godinu rada fotografske galerije "Artget" Kulturnog centra Beograda obeležavaju izložbe po izboru njenih dosadašnjih umetničkih direktora i direktorki.



Prof. Branimir Karanović, umetnički direktor ove galerije u  2008. godini, predstavlja izložbu Magične šume  japanskog umetnika Arikate Osamija, od 2. do. 30. novembra 2011. Na 40 čudesnih crno-belih fotografija  Arikata prikazuje šume koje stanovnici ostrva Okinava, na dalekom jugu Japana,  od iskona smatraju svetim mestima.



 

O autorskom postupku umetnika prof. Karanović, pored ostalog, kaže:



Arikata Osami svojom kamerom velikog formata na vrlo osoben način, bez pretencioznosti i senzacionalizma ispisuje stare legende i verovanja naroda sa ostrva Okinava. To nisu šarolike reportaže ni prikazi narodnih običaja već pejzaži tajnovitih šuma, prizori starih krošnji, lijana i stena netaknute prirode. Bajkoviti prikazi prirodne sredine bezvremene i nepromenjene vekovima, u kojima žive duhovi predaka i verovanja stanovnika okolnih mesta. Mnoga od tih mesta su i danas svetilišta bez obeležja i hrama, o kojima se prenose mitovi i legende sa generacije na generaciju, a neka su i potpuno nepristupačna da ne bi bili uznemiravani duhovi predaka koji po verovanju štite sela od zlih sila.



Za seriozan umetnički pristup ovakvoj temi Arikata Osami koristi analognu tehniku sa negativima većeg formata koji mu daju veliki dijapazon tonaliteta, što umnogome doprinosi atmosferi koju postiže. Bez ikakvih artističkih bravura i dorada, pažljivo i strpljivo birajući svetlo i kadar motiva, on pokazuje veliko poštovanje prema temi koju snima sa željom da nam prenese svoj emotivni odnos prema svakom drvetu, kamenu i izvoru kao prirodnom obliku koji je sam po sebi svetinja, kao ikona ili statua božanstva. Posvećenost Arikate Osamija radu je poput posvećenosti i verovanju monaha ikonopisca dok slika likove svetaca i scene iz Biblije u hrišćanstvu.


Portfolio KCB


 



Datum objavljivanja: 31.10.2011.