Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Arhitektura u kontekstu: Arhitektonski biro DVA

Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg republike 5/I četvrtak, 25. jun u 19h. ciklus predavanja "Arhitektura u kontekstu" Predstavljanje arhitektonskog biroa DVA: studio "Tipografije" Učestvuju: Dragana Mecanov, Aleksandru Vuja i Milan Đurić.

 


Treći u nizu ciklusa predavanja „Arhitektura u kontekstu“ je razgovor sa arhitektama iz DVA Studija iz Beograda.



Svoje reprezentativne projekte i delovanje predstaviće kroz društveno-istorijski kontekst. Centralna tema predavanja je tumačenje „savremenosti“ i „savremenog“,  a govoriće se o uzorima, fazama rada, očekivanjima, o kontekstima i kontekstualizacijama. Kroz nekoliko tema, govoriće se o značaju i društevenoj odgovornosti arhitekte.



 Dva Studio osnovali su Milan Đurić i Aleksandru Vuja 2000.godine u Beogradu. Nakon toga, studiju se pridružuju arhitekte Slađana Milivojević i Milka Gnjato. Pristup arhitektonskom projektu Dva Studija je uvek obeležen istraživanjem i interpolacijom konteksta, uslova pronađenih u okruženju. Razvoj projekta se kreće od osnovnih, određujućih uslova kroz metodološku igru konfrontacije ambivalentnih elemenata konteksta. Uobličavanje je kroz korelaciju između velikog i malog, kontraste u boji i materijalu, između privatnog i javnog, prirodnog i kulture. Sva različitost se očitava kroz višeslojnu strukturu objekta. Višeslojnost kao ishodište je reakcija na elemente arhitektonskog konteksta u kome se uvek kriju mogućnosti novog stvaranja. Cilj delovanja Dva Studija je afirmacija vrednosti arhitekture, delovanje na razvoju arhitektonske kulture, delovanje u pedagoškom i edukativnom procesu mladih arhitekata, učešće u unapređenju regulative u arhitektonskoj praksi.





Milan Đurić, dipl.inž.arh. rođen 1967.godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Beogradu. Od 1994. godine zaposlen na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saradničkim i nastavničkim zvanjima. Od 2013. godine učestvuje u nastavi na istom fakultetu u zvanju vanrednog profesora. Profesionalnu praksom se bavi u okviru Dva studio.



Aleksandru Vuja, dipl.inž.arh. rođen 1963.godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Beogradu. Od 1993. godine zaposlen na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saradničkim i nastavničkim zvanjima. Od 2013. godine učestvuje u nastavi na istom fakultetu u zvanju vanrednog profesora. Profesionalnu praksom se bavi u okviru Dva studio.



Milka Gnjato, dipl.inž.arh., rođena 1978.godine, diplomirala na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu. Profesionalno angažovana u više projektantskih biroa, a od 2007, do danas u arhitektonskom birou Dva Studio.



Slađana Milivojević, dipl.inž.arh., rođena 1979.godine, diplomirala na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu. Tokom 2011 završila je master akademske studije drugog nivoa – master di secondo livello – Facolta Di Architettura - Sapienza Universita Di Roma. Profesionalnu praksom se bavi od 2005, do danas u arhitektonskom birou Dva Studio.



Moderatorka razgovora je mr Dragana Mecanov, rođena 1980 g., diplomirala na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu. Istražuje u oblasti tehnologija  i istorije moderne arhitekture. Objavila je jednu monografiju i nekoliko naučnih radova.


 


 


 


Datum objavljivanja: 22.06.2015.