Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Arhitektura u kontekstu

KCB, Galerija Artget, Trg republike 5/I, četvrtak, 14. april u 19h. Ciklus predavanja Arhitektura u kontekstu - Tematizacija kao metod projektovanja u kontekstu. Projektni studio AGM - Borislav Petrović, Ivan Rašković i Nada Stanić. Autor i moderator razgovora: Dalia Dukanac.


 


Tokom perioda dugog više od dve decenije, projektni studio AGM razvija plodonosni i mnogostruko nagrađivani arhitektonski opus. Delujući kroz različita polja arhitektonske prakse i teorije, autori istražuju uticaj arhitekture u svom neposrednom graditeljskom kontekstu, ali i uticajnost arhitektonskog diskursa u širem kulturloškom, društvenom kontekstu. NJihova stvaralačka praksa, teorijska razmatranja kroz tekst, učešće na sceni arhitektonsko-urbanističkih konkursa, kao i rad na Beogradskom univerzitetu ili u okviru drugih institucija od javnog i stručnog značaja, nezaobilazne su oblasti predstojećeg razgovora.



Kao ishodište uporednog razmatranja mogućnosti kritičkog stava autora i promenljivosti konteksta u kom deluju, izdvajamo tematizaciju kao metod projektovanja. Od uslova projektnog zadatka, preko promišljanja kulturološkog i istorijskog miljea i tehničko-tehnoloških dostignuća do neposrednog odnosa sa klijentom i investitorom, autori pronalaze naročite, jedinstvene motive kao inspiraciju "unikatnog" arhitektonskog odgovora. Kako neponovljivost pristupa svakom pojedinačnom projektu može postati reinterpretacija "autorskog rukopisa" čućemo kroz razgovor sa autorima projektnog biroa AGM.





  <https://gallery.mailchimp.com/025b34bb8f/images/36aaba2a-d78b-4ed7-90c9-e2b88a4b6d7f.jpg>





Studio AGM osnovan je 1992. godine i čini ga grupa renomiranih arhitekata, na čelu sa Borislavom Petrovićem, Ivanom Raškovićem i Nadom Stanić. Pored niza konkursa i realizovanih objekata, arhitekti su aktivni predstavnici akadamske zajednice i učesnici brojnih aktivnosti vezanih za status i promociju arhitektonske struke.



Autor i moderator razgovora: Dalia Dukanac diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2013) gde upisuje i doktorske akademske studije (2013). Trenutno je zaposlena na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u zvanju asistenta na Departmanu za arhitekturu.



Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2015.godinu.







Suorganizator: Inženjerska komora Srbije

Prijatelj serijala: New Cycle


 



Datum objavljivanja: 12.04.2016.