Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Arhitektura u kontekstu

Galerija Artget, Trg republike 5. četvrtak, 24. mart u 19h., ciklus predavanja "Arhitektura u kontekstu - Od konkursa do realizacije - arhitekta Vladimir Lojanica". Učesnici: Snežana Ristić, moderator i autor.


 


Vladimir Lojanica je diplomirao  1995, sa najvišom ocenom i visokim prosekom, a danas je redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.  Za dvadesetak godina aktivne profesionalne prakse uradio je u raznim autorskim postavama tridesetak nagrađenih arhitektonsko-urbanističkih konkursa i realizovao petanestak objekata - od stambenih do poslovnih, od rekonstrukcije ambasade Francuske u Beogradu do hotelsko - poslovnog kompleksa u Rajićevoj ulici u Beogradu u izgradnji. Predpostavljalo se da će njegov prvonagrađeni projekat za arhitektonsko-urbanističko rešenje rekonstrukcije Narodnog muzeja ići u realizaciju, ali nije. Šta se sve dogodi od trenutka kad se saznaju rezultati konkursa do eventualne realizacije, kad od idejnog do glavnog projekta prođu godine, kad treba uskladiti tehnologiju, funkciju, nove potrebe... Kako pregovarati sa velikim investitorima, i jesu li oni zahtevniji od malih, kako preboleti odbačene projekte u koje je uložen ogroman rad. Ima li u svemu tome zadovoljstva. O tome sa arhitektom Vladimirom Lojanicom u Arhitekturi i kontekstu.


Učesnici: Snežana Ristić, moderator i autor


Vladimir Lojanica (1969), diplomirao je i magistrirao  na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je sada redovni profesor i šef Departmana za arhitekturu Godine 2004. osnovao je samostalnu arhitektonsku praksu, arhitektonski studio “proAspekt”. Redovno i uspešno učestvuje na javnim nacionalnim i međunarodnim arhitektonskim konkursima na kojima je osvojio brojne nagrade. Član različitih nacionalnih strukovnih udruženja i savetodavnih tela.Autor serije projekata i realizovanih objekata u zemlji i inostranstvu. Učestvovao na međunarodnim profesionalnim kongresima i izložbama uključujući i dva puta izlaganje u okviru nacionalne selekcije na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji. Objavio radove i tekstove u monografijama i profesionalnim publikacijama. Nekoliko puta nagrađivan različitim nacionalnim profesionalnim priznanjima. Dobitnik je nagrade Saveza arhitekata za najuspešniji izvedeni objekat za hotel Holliday Inn i Expocentar u Beogradu kao i nagrade 37. Salona arhitekture za realizovano delo Vinarija „Acumincum“, Stari Slankamen.


 



Datum objavljivanja: 21.03.2016.