Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Arhitektura sećanja - Spomenici Bogdana Bogdanovića

U sredu, 29. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Reks, Jevrejska 16, održače se projekcija filma, "Arhitektura sećanja - Spomenici Bogdana Bogdanovića ".

 


Film i diskusija posle filma u kojoj učestvuju: reditelj Rajnharda Sajsa, Dejan Vasović (gradski arhitekta, poslednja generacija Bogdanovićevih studenata), Dragan Protić (ŠKART, učesnik radionica i poslednja generacija Bogdanovićeve male škole u selu Mali Popović). Uz prisustvo moderatora Snežane Ristić (arhitektica i urednica redakcije za kulturu na Radiju Beograd 2).




Bečki gradski urbanista i profesionalni novinar Rajnhard Sajs u svom najnovijem filmu dokumentuje rad arhitekte i pisca Bogdana Bogdanovića rođenog 1922. godine u Beogradu. Od 1993. godine Bogdan Bogdanović je živeo u egzilu u Beču, gde je i preminuo sredinom 2010. Film govori o vremenima kada je dvadeset njegovih nadrealističnih spomenika velikih dimenzija sa temom protivljenja ratu i razaranjima, podignuto pedesetih godina u Jugoslaviji, ali i o periodu kada mu je devedesetih život bio ugrožen od strane nacionalista kada je građanski rat zahvatio zemlje regiona.


O autoru: Dr Rajnhard Sajs, urbanista, profesionalni novinar i filmski reditelj iz Beča, živi i radi kao projektant u Austriji, Nemačkoj i Rusiji; piše o urbanim pitanjima za međunarodne novine i časopise, radio i TV produkcije, internacionalno drži predavanja i nastavne aktivnosti, član je Savetodavnog odbora za kulturu gradnje austrijskog saveznog kancelara, član Nemačke akademije za urbanizam i prostorno planiranje.


 


Datum objavljivanja: 27.09.2010.