Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Aprilski susreti

Međunarodna izložba 65 članova ULUBIH, "Mali format 2010", održaće se od 1. - 14. aprila u Galeriji SKC-a. Urednice: Nataša Brkić i Anđelija Stanojević.

 


Međunarodni festival mladih stvaralaca -  Aprilski susreti u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu


Prvi Aprilski susreti održani su 1971. kao Festival proširenih medija. Umesto očekivanog populističkog koncepta zadovoljavanja osnovnih studentskih potreba za zabavom SKC je ustanovio nov i savremen pristup kulturnoj produkciji, u okviru kojeg je, pored gostovanja umetnika po pozivu i javnih debata, definisana i sintagma „prošireni mediji” kao jedan od najvažnijih segmenata Aprilskih susreta. Festival na kojem su nastupali svetski priznati umetnici poslužio je kao osnova za sve današnje umetnike koji se bave proširenim medijima ili kako se to još može reći novim medijima kao što su performans, video umetnost, instalacija, digitalna umetnost, mail art...




Na Aprilskim susretima nastupali su Đina Pane, Ana Mendieta, Džozef Bojs, Bil Vajola, Džozef Košut, Frako B... a krucijalna grupa naših umetnika koji su sedamdesetih bili prvi u formiranju onoga što će današnje generacije na ovaj ili onaj način slediti jesu Marina Abramović, Raša Todosijević, Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović, Gera Urkom kao i mnogi drugi. Gotovo enciklopedijskog značaja jeste i čuvena rečenica Brace Dimitrijevića (rad koji je bio postavljen ispred SKC-a kao ploča) "Ovo može biti mesto od istorijskog značaja" jer je SKC zaista postao i ostao “mesto od istorijskog značaja". Ovogodišnji Festival trajaće od 1. do 4. aprila i kao i svake godine obeležiće ga gostovanje brojnih domaćih i inostranih umetnika. Kao što je to uvek bivalo ponovo će se pomeriti određene granice i predstaviće se neki segmenti umetničkog delovanja koji kod nas još nisu bili viđeni.


Na izložbi Malog formata članovi Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine predstavljaju se Beogradu najnovijim radovima. Stručna komisija Udruženja, izabrala je šezdesetak dela autora različitih likovnih usmerenja. Radove već afirmisanih umjetnika i dugogodišnjih stvaralaca, ali i  studenata. Koncepcija "Malog formata" podrazumeva raznorodne poetike izlagača koje nas u svojoj interakciji  drže budnima, čiji mikrosvetovi stvaraju jedan živi organizam koji  komunicira. 

  


"Našavši se pred  neujednačenim mozaikom postavljene izložbe, pogled nam "skače" s jednog djela na drugo, upijajući šarenilo onoga što je pred nama. Grafički listovi, slike, crteži, skulpture, objekti, rukopisi i ideje opet šareni  svježi, intrigantni, nedorečeni, ponovljeni …Htijenja i mogućnosti osciliraju. Apstraktno nalazimo u različitim vidovima - lirskom, organskom, ekspresivnom, geometriziranom, gestualnom.  Figuracija, negdje konkretna, drugdje se samo pomalja. I nju prate igre boje, strukture, teksture, suživot materijala koji je tvore. U nekolicini radova uočljivo je eksperimentisanje čistim likovnim elementima,  ali i njihovo svođenje na najelementarnije, značenjsko. Prepliću se klasični, enformelistički, metafizički, ekspresionistički, nadrealistički, minimalistički, konceptualni i postmodernistički svetovi.."



Ema Mazrak


 



 


Datum objavljivanja: 31.03.2011.