Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Antonijević & Trtovac : Dijalektika

U ponedeljak, 16. novembra, 2009. godine u 19 časova u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4. otvara se izložba autora Radoša Antonijevića i Selmana Trtovca, pod nazivom, "Dijalektika". Izložba se može pogledati do 30. novembra. Organizacija domaćin: ProArtOrg

 


Radoš Antonijević i Selman Trtovac su umetnici koji pripadaju istoj generaciji. Bez obzira na tu činjenicu zanimljivo je da su oni studirali u različito vreme i na različitim mestima, odnosno različito su se umetnički razvijali i oblikovali.


Uprkos tome postoje mnogi elementi - umetnički, filozofski, društveni i istorijski - koji ih duboko povezuju i daju smisao njihovoj zajedničkoj ideji da prikažu rad u istom prostoru pod naslovom Dijalektika.


Naslov, Dijalektika (grč. dialegomai - razgovaram, dialektike): fil. nauka  o kretanju mišljenja kroz protivrečnosti, koje se, u toku mišljenja, ponovo ukidaju, je termin do koga su dva umetnika došla čestim zajedničkim razmišljanjem o umetnosti, zajedničkim suočavanjem sa dubokim protivurečnostima, neuralgičnim tačkama današnjeg vremena. U osnovi svega leži egzistencijalna potreba da se dođe do jake umetničke forme koja ima duboki smisao svog postojanja i izlaganja.


Radovi Radoša Antonijevića Krst - kavez - krevetac, Čudo u Manili, Aja Sofia itd. i radovi Selmana Trtovca Sofre, Sevdalinke, Crven fesić Nano, Spriala straha itd. ukazuju na istu tematiku kojom se oba umetnika na sasvim različit način bave. Teme, odnosno, pitanja identiteta i paradoksa koji iz tog pitanja proističu, čitanje istorije, politička pitanja pitanje umetnosti i njene uloge danas, pitanje humanizma i vrednosti danas, pitanje suživota ljudi po dijalektičkom principu su pitanja i istovremeno možda jedna moguća vizija kojoj oba umetnika teže.


Procedure istine (umetnost, ljubav, nauka i politika) centralna su pitanja koje postavlja francuski filozof Alen Badije u svojoj filozofskoj poziciji. Radoš i Selman istovremeno, potpuno nezavisno i intuitivno zauzimaju istu poziciju kroz umetnički jezik, poziciju koja je, u stvari, univerzalna i koja je oduvek važila u svetu umetnosti.


 


Radoš Antonijević rođen 1969. u Pančevu. Diplomirao 1997. a magistrirao 2000. godine na Vajarskom odseku   Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2008. na doktorskim studijama na FLU (vajarstvo) u Beogradu. Radi   kao docent i vodi predmet skulptura u metalu i drvetu na FLU u Beogradu.


Selman Trtovac  rođen 1970. u Zadru, SFRJ (Hrvatska). 1990 - 1993   Studije na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd. 1993 -1999  Studije i postdiplomske studije na Umetnickoj   akademji u Dizeldorfu. 2008   Doktorske studije na FLU (vajarstvo) u Beogradu. Živi i radi u Beogradu


 


 


Datum objavljivanja: 12.11.2009.