Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Anton Huter: Crteži, ilustracije...

U ponedeljak 23. februara u 19 časova otvara se izložba crteža i ilustracija Antona Hutera, u izboru Gordane Popović Vasić, istoričarke umetnosti. Istovremeno u Galeriji RTS održaće se izložba slika ovog autora (otvaranje 26. februara u 19 časova).

I


 


Inicijalno interesovanje za ekspresionističke i kubističke forme u stvaralaštvu Antona Hutera vremenom je postalo blisko intimizmu i poetskom  realizmu, postajući tako jedno od osnovnih obeležja njegovog stvaralaštva. Crtačko umeće, stečeno uz profesore Umetničke škole u Beogradu, Ljubu Ivanovića, Petra Dobrovića i Milana Milovanovića, uticalo je na formiranje Huterovog  karaterističnog likovnog prosedea. Znalačko vladanje različitim tehnikama (ugljen, kreda, tuš, pero) prepoznaje se kao osobenost Huterovog stvaralačkog opusa. U autorovom tematskom krugu pored pejzaža,veduta i portreta, posebno mesto pripada žanr scenama, obojenim socijalnim temama.

Sa dolaskom nove državne ideologije na vlast, usledila je i njena glorifikacija. Angažovan u propagandnom odeljenju Vrhovnog štaba NOB-a 1944. godine, Huter je svoj talenat i veštinu u primenjenoj grafici usmerio na osmišljavanje radova u oblasti grafičkog dizajna - poštanske marke, pozivnice, čestitke, plakate i ilustracije. Rešenja za ilustracije i plakate nalazio je u pažnjivom  čitanju  književnih predložaka, kao i u studioznom sagledavanju situacije i stanja koju određeni rad treba da prezentuje. Svoj vedar duh utkao je u ilustrovanje izdanja Dečje knjige poput Robizon Krusoa, Andersenovih bajki, Srca, Priča o ježu, Događaja u jelovniku, Pepeljuge, U našem vrtu. Huter je zaslužan i za rađanje Medvedića, logoa izdavačke kuće Dečja knjiga, kao i za izgled zelene đačke knjižice, koju pamte brojne posleratne generacije.



Anton Huter (1905. Crikvenica – 1961. Beograd), završio je 1927. Umetničku školu u Beogradu, a dalje obrazovanje nastavio 1928. u Parizu u školi Andre Lota. Bio je član grupe Oblik, kao i Kola jugoslovenskih umetnika. U Školi za primenjenu  umetnost predavao je od 1947, da bi po osnivanju Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1948, predavao na katedri Grafike, Crtanje, Večernji akt i Opremu knjige. Laureat je Politikine nagrade 1935. godine.


 



Datum objavljivanja: 19.02.2015.