Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Anita Jovanović: Tragovi sećanja

U četvrtak, 14. juna u 19. sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, Bul. Zorana Đinđića 152a, otvara se samostalna izložba grafika autorke Anite Jovanović, pod nazivom, "Tragovi sećanja". Izložba traje do 27. juna, 2012. godine.

 


Prozor, simbol sigurnosti, četvrtasti okvir koji nam dozvoljava mogućnost da izađemo i presečemo pravu liniju, deo je grafika Anite Jovanović. Posmatramo, sa prijatnim osećajem mogućunosti da prevazilazimo i otvaramo prozore naše ličnosti, unutrašnjeg sveta, i emotivnosti. "Tragovi sećanja" Anite Jovanović od nas ne traže da savladamo strah od nepoznatog, naprotiv, uvode nas kroz lepršanje zavesa u pejzaže, svedene kroz grafičke tehnike duboke štampe na skoro apstraktne forme, koje nas podsećaju na romantične priče, danas veoma retke. Anitina ozbiljnost i perfekcionizam jedinstvene energije grafičkog jezika, skriveni su nežnošću i lepotom i predstavljaju umetnost u kojoj možemo da uživamo. (autorka programa, Nataša Brkić)



Anita Jovanović je 2003. godine diplomirala na fakultetu Primenjenih umetnosti, Odsek primenjena grafika, Atelje grafika i knjiga. Magistrirala 2006. godine na istom fakultetu kod profesorke Gordane Petrović i time dobila zvanje magistra umetnosti iz oblasti grafike. Član ULUPUDS-a od 2005. godine. Status samostalnog umetnika od 2007. godine. Član Međunarodnog Društva Mecotinte (International Mezzotint Society, Florida, USA) Član ULUS-a od 2012. godine.


Samostalne izložbe:

2003. Velika Plana, Galerija Doma omladine;

2004. Smederevska Palanka, Narodni muzej Palanka, Grafička galerija;

2006. Beograd , magistarska izložba "Prozor", Galerija Doma Kulture Studentski grad;

2007. Velika Plana, Galerija Doma omladine;

2008. Beograd, Galerija Beogradske Tvrđave;


 


Datum objavljivanja: 11.06.2012.