Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Anica Vučetić, Putovanje

U petak, 4. decembra, 2009. godine u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se samostalna izložba tripartitne video instalacije autorke Anice Vučetić, pod nazivom, "Putovanje". Izložba će trajati do 21. decembra.

 


Anica Vučetić (1962) diplomirala je a potom i magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. U poslednje dve decenije realizovala je brojne izložbe  u zemlji i inostranstvu, a za projekat, Rez, izveden 2008. g. u  galeriji "Nadežda Petrović" dobila je ovogodišnju  Politikinu nagradu za likovnu umetnost.  Umetnica koja kod nas najkonsekventnije zaokružuje multimedijalna istraživanja u jedinstvene video-ambijentalne instalacije, ovog puta predstavlja se tripartitnom video instalacijom "Sanjam – Putovanje – Sekund i  po". Kao i prethodni radovi i ovaj se bavi senzibilizovanjem percepcije životnih ciklusa, unutrašnjih energetskih kretanja i duhovnih transformacija. U zamračenom prostoru na TV ekranima, kao i na različitim transparentnim materijalima, projektuju se ukrštanja atmosferskih taloga  prirodnih ciklusa sa materijalnim tragovima sećanja, sinopsis realnih događaja sa projekcijom budućeg vremena, transponujući digitalni medij u zvučno-haptički izvanvremeni realitet autorkinog unutrašnjeg sveta.


     


Izložba "Putovanje" nastavak je  istraživanja ispoljavanja unutrašnjih energetskih stanja.


U radu "Sanjam" posmatrač naslućuje mogući sadržaj snova snevača i energiju koja se akumulira i transformiše, da bi se buđenjem ispoljila na nov, izmenjen način.  "Sanjam" predstavlja snimak tela zaronjenog u vodu u položaju karakterističnom za počinak. Snovi su jedna od mogućnosti da komuniciramo sa svojim nesvesnim, način na koji nesvesno šalje simbolične poruke svesti. 


"Putovanje" predstavlja slike pejzaža i intimnih prostora, snimane kroz kišom zamagljen prozor vozila, na obali jednog zaboravljenog mora, u različito doba dana, u različitim zemljama... Ove slike nose dinamiku i energiju kretanja i svetlosnih promena. Slike dolaze posmatraču sa različitih strana, zamagljene, kao slike sećanja. Putovanje je potraga za otkrivanjem duhovnog središta. Predstavlja pustolovinu i traganje za  spoznajom,  niz iskušenja koja prethode inicijaciji.Može biti putovanje kroz snove, vreme, putovanje post mortem... 


U radu "Sekund i po" energija je  transponovana na viši nivo, umetnik ostvaruje nemoguće – lebdi u prostoru svoje sobe.

Anica Vučetić


Portfolio Prodajna galerija Beograd


Datum objavljivanja: 03.12.2009.