Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Anica Vučetić: Pad

U Salonu Muzeja savremene umetnosti u petak, 6. septembra,u 19. sati otvoriće se samostalna izložba umetnice Anice Vučetić pod nazivom "Pad". Izložba traje do 20. oktobra, 2013.


 


Anica Vučetić je jedna od najrelevantnijih umetnica na sceni koja se dugi niz godina kontinuirano bavi video artom i ambijentalnim instalacijama. Izložbu „Pad“ čine tri slike-ambijenta u nizu. Sam izlagački prostor je definisan tako da vodi posmatrača od slike ništavila, preko slike stvaranja, do slike pada. Kako navodi Stevan Vuković u tekstu povodom izložbe “Izložba ospoljava unutrašnje procese umetnice, na način kojim se omogućava da se posetioci provedu kroz niz ambijentalnih instalacija sa pokretnim slikama, izmeštenim iz realnosti u kojima su bile proizvedene i denaturalizovanim promenom brzine, orijentacije i formata.”



Prateći program:

Subota, 7. septembar u 18.00 časova - vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom Anicom Vučetić i Stevanom Vukovićem.



Moderator razgovora kustos Salona MSUB: Una Popović





Anica Vučetić,  rođena 1962. u Beogradu. Diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se video instalacijama i ambijentima. Slobodan umetnik od 1986., član Umetničke zadruge Treći Beograd. Realizovala trideset samostalnih izložbi u Beogradu, Sarajevu, Čačku, Vršcu, Novom Sadu, Požegi, Raškoj, Mariboru, Muzeju savremene umetnosti Univerziteta u Sao Paulu (1995.), Muzeju Ludwig Forum za internacionalnu  umetnost u Ahenu (1999., 2001.), Galeriji „23 y 10“ Kubanskog istituta za umetnost i kinematografsku industriju u Havani (2002.), Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci (2010.).



Izlagala na grupnim izložbama u zemlji i svetu. Nagrade: Memorijal Nadežde Petrović u Čačku – Nagrada Memorijala i Nagrada publike (2005.), Grand Prix na 9. međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u  Gornjem Milanovcu (2008.), Politikina nagrada (2009.).


 



Datum objavljivanja: 05.09.2013.