Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Anica Vučetić: Do dna

U četvrtak, 27. septembra u 19. sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba autorke Anice Vučetić, pod nazivom, "Do dna",. Izložba traje do 9. oktobra, 2012. godine.

 


Anica Vučetić, rođena 1962. u Beogradu. Diplomirala I magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se video instalacijama i ambijentima. Slobodan umetnik od 1986., član Umetničke zadruge Treći Beograd. Realizovala dvadeset osam samostalnih izložbi u Beogradu, Sarajevu, Čačku, Vršcu, Novom Sadu, Požegi, Raškoj, Mariboru, Muzeju savremene umetnosti Univerziteta u Sao Paulu (1995), Muzeju Ludwig Forum za internacionalnu umetnost u Ahenu (1999, 2001),Galeriji „23 y 10“ Kubanskog istituta za umetnost i kinematografsku industriju u Havani (2002), Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci(2010). Izlagala na više od sto grupnih izložbi u zemlji i svetu. Nagrade: Memorijal Nadežde Petrović u Čačku - Nagrada Memorijala i Nagrada publike (2005), Grand Prix na 9. međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2008), Politikina nagrada (2009).


U premeravanju prostora u kome egzistiramo i našeg unutrašnjeg prostora, ispitujemo granice do kojih možemo stići i preko kojih ne možemo preći, određujemo reperne tačke našeg polja izdržljivosti. Koja je najniža tačka ispod koje se ne može dublje? Prostorna postavka “Do dna” je video ambijent u kome se posmatrač suočava sa nekoliko slika stanja glavnog aktera, koje gradiraju od preispitivanja, preko suočavanja i konflikta, do konačnog pada. Anica Vučetić se u svome radu bavi pitanjem individuacije i odnosom spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora individue. U njenim dosadašnjim video instalacijama i ambijentima ona uvodi posmatrača u zamračeni prostor galerije, u kome mu stavlja na raspolaganje slike i simbole najčešće vezane za kolektivno nesvesno, u odnosu na koje posmatrač projektuje sopstvene sadržaje individualno nesvesnog i ima mogućnost da ih istražuje.


Izložba će biti otvorena do 09.10.2012. godine.

Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova


 


Datum objavljivanja: 24.09.2012.